Győrfi Pál elmondta, hogyan segíthetünk most a mentőknek

Bár a mentők nem küzdenek munkaerőhiánnyal, az esetszámok nagysága miatt folyamatosan dolgoznak, és a riasztások csaknem ötöde koronavírus-fertőzötthöz kapcsolódik - ismertette Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki azt is elárulta, hogyan segíthetünk most a legjobban az életmentőknek.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla , a felpörgött járvány miatt folyamatosan "izzanak a vonalak" a mentőknél, így a megszokotthoz képest majdnem másfélszer több esethez riasztják őket naponta, és emellett több tízezer tesztet is elvégeznek egy-egy szolgálat alatt. Jelezték, hogy ebben a rendkívüli időszakban előfordulhat, hogy mintavevő egységek szükség szerint "szabálytalanul" parkolnak a mintavétel idejére - ezért mindenkitől megértést kértek. Emellett pedig azt is szeretnék, ha a forgalomban minden körülmények között szabad utat biztosítanának az autósok a mentőautóknak. Van azonban még egy módja annak, hogy segíthessünk a mentőknek ebben az igazán embert próbáló helyzetben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Durvul a járványhelyzet, a lakosság segítségét kérik a mentők.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

"Vigyázzanak magukra!"

Ha jön egy mentőautó, akkor ne legyen kérdés, hogy elsőbbséget adunk-e neki, viszont semmi szükség arra, hogy a szirénázó-villogó autó láttán bepánikoljunk - hangzott el Spirit FM Aktuál című műsorában. "De abban is segítsenek nekünk az emberek, hogy vigyázzanak magukra és próbálják magukat megóvni a többi között a koronavírus -fertőzés következményeitől is, és itt a védőoltásra gondolok elsősorban" - fogalmazott Győrfi Pál.

Nincs munkaerőhiány, a beteg viszont egyre több

A szóvivő arra is kitért, hogy manapság több mint 4 ezer esethez vonulnak ki naponta a mentők, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Egyébként jelenleg az esetek nagyjából 15-20 százalékát koronavírus-fertőzött vagy COVID -gyanús betegek teszik ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány első hulláma alatt - "amikor az egész világ egy ismeretlen ellenséggel nézett szembe" - sok olyan lépést megtettek a felkészülés részeként, ami még napjainkban is biztosítani tudja a folyamatos működőképességet.

Mint mondta, van elég emberük és eszközük is. A 8500 dolgozójuk mellett rengeteg önkéntes is részt vesz például a PCR-mintavételekben. Az esetszámok nagysága miatt viszont folyamatosan dolgoznak, ráadásul a beöltözés és a folyamatos fertőtlenítések miatt az egy beteg ellátásához szükséges idő is jelentősen megnőtt.

Csak látszólag csökkent a lélegeztetett koronavírus-betegek száma itthon.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra