A pandémia megmutatta, milyen veszélyes az elhízás

A túlsúlyosok és az elhízottak száma világszerte ma már mintegy hárommilliárdra tehető. Magyarországon is rengeteg az érintett, a koronavírus-járvány pedig – amellett, hogy még jobban felhívta a figyelmet az elhízás veszélyeire – csak rontott a helyzeten.

Magyarország az élmezőnyhöz tartozik, legalábbis, ami az elhízást illeti. Zacher Gábor toxikológus az RTL Klub Híradójának nyilatkozva elmondta, a negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon, a pandémia pedig különösen rámutatott ennek a problémának veszélyeire.

„Azok a betegek, akik elhízottak, biztos, hogy rendelkeznek más egyéb betegségekkel is, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség – ami nagyjából annyit jelentett, hogy ha egy 60 év fölötti elhízott, akinek ezek a betegségei jelen voltak az életében, bekerült koronavírus-fertőzéssel a kórházba, rossz állapotban, és lélegeztetőgépre került, gyakorlatilag szinte 100 százalékos valószínűséggel meghalt” – így a szakember.

A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images
A negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk a világon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A Magyar Elhízástudományi Társaság szerint a pandémia csak rontott a helyzeten. Nemzetközi kutatásokból kiderült, hogy az emberek 35 százaléka hízott a járvány alatt, és Magyarországon is hasonló vagy nagyobb mértékben romlott az egészségtudatos magatartás – ami már eleve sem volt megfelelő. Mint azt Halmy Eszter, a társaság elnöke kiemelte: itthon minden harmadik felnőtt elhízott , és minden második túlsúlyos. Ez egyébként világjelenség, tette hozzá, ma már globálisan mintegy 800 millió elhízott van, és a túlsúlyosakkal együtt a számuk mintegy hárommilliárdra tehető.

Egy kis odafigyelés is sokat jelenthet

Kónya Rebeka dietetikus azonban felhívta a figyelmet, hogy akár már egy kis odafigyeléssel is meg lehet fordítani a folyamatot. Érdemes például mindig előre megtervezni és elkészíteni a másnapi menüt, így kisebb az esélye, hogy az éhségünket a pékségben vagy a boltban vett készárukkal csillapítjuk. A dietetikus ugyanakkor hozzátette: mivel az elhízás hátterében betegség is állhat, célszerű egy alapos kivizsgáláson részt venni az életmódváltás előtt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: