10 fajta éhség: megmondjuk, hogyan győzze le!

Az éhség nagy misztérium: vannak napok, amikor meg tudjuk enni azt, ami a tányérunkon van, néha nem, néha pedig egyenesen feneketlen a gyomrunk.

A megoldás ott van, hogy meg kell tudunk különböztetni az éhséget és az étvágyat. Ha ezeket összekeverjük, rossz vége lehet. De nem csak ezt a két fogalmat kell megkülönböztetnünk, hanem az éhség különböző fajtáit is. Íme tíz különböző típus, rávilágítva arra is, miként kerülhetjük el ezeket.

Igazi éhség

Az igazi éhség a legfontosabb fajta: ez tudatja velünk, hogy mikor kell ennünk. Fizikai jelei is vannak: remegés (az alacsony vércukortól), fejfájás, energiahiány vagy a korgó gyomor. Elég egyszerű jelenség, de sokan addig nem esznek, amíg meg nem jelennek az aggasztó jelek, akkor meg mindent felfalnak, ami csak a szemünk elé kerül. Legyen valami harapnivaló a táskánkban, a kesztyűtartóban vagy az asztalunkon.

TV-éhség

Folyton éhes? Több oka is lehet annak, ha folyton éhesnek érezzük magunkat, vagy egyszerűen nem bírjuk abbahagyni az evést, még akkor sem, ha már teljesen tele vagyunk. Ha kíváncsi az okokra, kattintson ! Természetes, hogy a kedvenc sorozatunk mellett hirtelen elfogy egy adag étel. Vagy kettő. És nem is tűnik fel, csak amikor már üres a tányér. Az evésamnéziának is hívható jelenségről már az American Journal of Clinical Nutrition szaklap is beszámolt tavaly: ha elvonják a figyelmünket és enni kezdünk, sokkal több kalóriát halmozunk fel, mint kellene, akár órákkal később is. Mi a megoldás? Gondolkodjunk el egy pillanatra azon, hogy mennyire vagyunk éhesek - még azelőtt, hogy a tévét bekapcsolnánk. Csináljunk mást a kezeinkkel, ne az étel felé nyúlkáljunk, kössük le magunkat. Ugorjuk át a reklámokat is, ha tudjuk, azok is étkezésre késztetnek minket.

Unaloméhség

Mihez kezdjünk magunkkal? Mondjuk nézzük meg, mi van a hűtőben. Az unalomevés olyan pótcselekvés, amelyet mindannyian ismerünk mert már mindannyian csináltuk is. Meg kell tanulnunk jobban kezelni az unalmunkat és a szabadidőnket annál, hogy rutinszerűen nekilássunk valaminek, ami nem is tesz feltétlenül jót nekünk. Az unalom legyen inkább relaxációra fordított idő. Írjunk listákat, öt relaxációs módszerről, öt helyről, ahol jól érezzük magunkat vagy öt emberről, akikkel jól érezzük magunkat. Ha elkezdünk unatkozni, válasszunk ki valakit vagy valamit a listákról: hasznosabban fogjunk tölteni az időnket.

Dühéhség

A dühéhséget akkor tapasztalhatjuk meg, amikor a vércukrunk lezuhan, ennek következtében ingerlékenyek leszünk és zavarosak. Az Ohio State University kutatásai szerint az alacsony vércukor miatt a házasok pont házastársukon töltötték ki dühüket. Ha lemegy a vércukrunk, nyúljunk valami cukrosabb ételhez, ami gyorsabban felviszi a vércukrunkat. De figyeljünk magunkra, a vonalainkra és a körülöttünk lévőkre is: a gyümölcsök vagy egy pár egészségesebb gabonaszelet is ugyanúgy helyrebillentheti a vércukrot.

Délutáni éhség

A délután három órát büféórának is lehetne hívni, mert akkor ugrik be az, hogy valami aprót még ehetnénk gyorsan. Energiánk ekkor kezd el csökkenni és már várjuk a munkaidő végét is, ráadásul az ebédidő és jócskán mögöttünk van. Legyünk felkészülve erre, legyen nálunk valami gyors harapnivaló: a proteindús ételek jobban képesek állapotban tartani minket vacsoraidőig és ezek hatására kevesebbet is akarunk majd enni a főétkezés előtt. Dió, sajt, kekszek vagy joghurtok?

Az éhségnek több fajtája van

Az éhségnek több fajtája van

Stresszéhség

Kevésbé figyelünk arra, hogy mit eszünk, amikor stresszesek vagyunk, akkor fogy a legtöbb chips és junk food a joghurtok és zöldségek helyett. Ilyenkor segíthet, ha megpróbálunk a jövőnkre gondolni, hogy 5 kilóval könnyebbek szeretnénk-e lenni vagy alacsonyabb vérnyomás szeretnénk - vagy azt az ízletes pizzát inkább a szórólapon. Ez segíthet az agyunknak, hogy a reflexreakciót felül tudjuk írni. Ha pedig tényleg, tényleg enni szeretnénk, az nem gond, néha azt is kell. Egy 2013-as kutatás szerint ugyanis a stresszevők többet esznek feszültség idején, de kevesebbet, amikor normálisan mennek a dolgaik. Összességében ez pedig nem vezet súlynövekedéshez.

PMS-éhség

Hiába döntünk az egészséges diéta mellett, ha szembejön a PMS. Ha PMS van, hormonok vannak, ha hormonok vannak, az képes teljesen megborítani az étvágyunkat. Figyeljünk az étvágyunkra és a kívánásainkra, együnk egy kicsivel többet, ha tényleg azt kívánjunk. A szimptómák eltűnnek egy pár nap után és megint meg tudjuk találni az egyensúlyunkat.

Fejéhség

Nem vagyunk éhesek, nem vagyunk fáradtak, de enni akarunk valamit. Ilyenkor kell megkérdeznünk magunktól, hogy miért is akarunk enni. Lehet, hogy csak a határidős munka elől akarunk menekülni?

Szeméhség

Vagy más néven a - mert ott volt - éhség. Bemegyünk a konyhába és ott van egy tálnyi sütemény, ami a meetingről maradt ott. Igazából senkinek sem tűnne fel, ha elvennénk onnan egyet. A megoldás abban rejlik, hogy megállunk, mielőtt még tennénk bármit is, ez rövidzárlatot okoz abban az automatikus szokásban, hogy "elveszünk egy apróságot, mielőtt elgondolkodnánk rajta".

Döntenünk kell: megesszük a süteményt vagy inkább kihagyjuk . Ha úgy döntöttünk, hogy megesszük, akkor viszont nem szabad rosszul éreznünk magunkat miatta. Ha megettünk egy süteményt, az egy dolog. Viszont ha eszünk még négyet, mert rosszul érezzük magunkat amiatt az egy miatt, és mindezt sorozatosan teszünk, nos, ott már probléma van.

Ünneplési éhség

Ha barátainkkal vagy családunkkal megyünk ünnepelni valamit, az egy remek dolog. A probléma ott rejlik, ha másképpen nem tudunk ünnepelni, csak azzal, ha eszünk . Ünnepeljünk máshogy, mint traktákkal és a happy hour végtelen kihasználásával!

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: