87 éve nem volt erre példa

Anglia legszárazabb júliusa volt az idei 1935 óta – derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) friss jelentéséből.

Az – egyelőre nem végleges – adatok alapján Kelet-, Délkelet- és Dél-Angliában is az idei július volt az eddigi legszárazabb. Az angliai folyók vízszintje jelenleg igen alacsony, aminek súlyos hatásai vannak a mezőgazdaságra, a természeti környezetre és a vadon élő állatokra egyaránt. A vízszolgáltatók arra figyelmeztettek, hogy a háztartások vízhasználatának korlátozására lehet szükség.

aszály, szárazság, július, időjárás, NAgy-Britannia, Anglia, hőség, hőhullám
Szokatlanul alacsony volt a vízszint az észak-derbyshire-i Woodhead víztározóban július 18-án. A brit hatóságok a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdették ki. Fotó: MTI/AP/Jon Super

Forróság és szárazság: veszélyes kombináció

Délkelet-Angliában és Dél-Anglia középső részén átlagosan mindössze öt milliméter eső esett, míg Anglia összesített átlaga 23,2 milliméter volt. Az Egyesült Királyság átlaga pedig 46,3 milliméter volt júliusban, ezzel ez a hónap 1936 óta a 19. legszárazabb július Nagy Britanniában.

A gazdák közben a szárazság pusztító hatásaira figyelmeztettek. Mint mondták, a burgonya, a cukorrépa és a kukorica is megszenvedi az esőhiányt. Egyes gazdák a szokásosnál korábbi aratásra kényszerültek az időjárás miatt. A vadon élő állatok közül pedig sokan nem alkalmazkodtak a melegebb, szárazabb körülményekhez. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy egyes fajok nagy nehézségek árán maradnak csak életben – ide sorolhatók a poszméhek és számos madárfaj is.

Idén nyáron is voltak erős hőhullámok, és várhatóan még lesznek is. Ezek azonban már nem sokáig számítanak rendkívüli eseménynek – néhány évtized múlva ez lesz a szokványos a szakértő szerint.

Locsolási tilalom lép életbe

Az első locsolási tilalom augusztus 5-én lép életbe, és a Southern Water vízszolgáltató ügyfeleit érinti majd Hampshire-ben és Wight szigetén. A fogyasztók nem tölthetnek fel kerti medencéket, nem locsolhatnak és nem moshatnak autót locsolócsővel.

Egyébként a 2022 januárjától júniusáig tartó időszak volt a legszárazabb az országban 1976 óta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)