Túladagolás: az ivóvízből is megárt a sok

A közhiedelemmel ellentétben az ivóvizet is túl lehet adagolni. A probléma akkor merül fel, ha túl sok vizet iszunk, amit túlhidratáltságnak nevezünk.

Öt dolog, ami miatt jó vizet inni.

Noha a szervezet minden sejtjének vízre van szüksége a megfelelő működéshez, igazából nincs egységes képlet annak meghatározására, hogy mennyi vizet kellene naponta innunk. A népszerű ajánlás - napi két liter tiszta víz - jó kiindulópont lehet - állítja összeállításában a WebMD.

Mint írják, a napi ivóvízbevitelt mindenkinek nagyjából ezen mennyiség körül ajánlott beállítani a környezetétől, a testmozgástól, az általános egészségi állapottól (pl. terhesség, szoptatás) függően. A dehidratációhoz hasonlóan ugyanis a túlhidratálás szintén veszélyes lehet, a többi között hiponatrémiát, azaz vízmérgezést okozhat. Az állapot lényege, hogy a vízbevitel mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét, ami rohamokhoz vezethet, de kómát és halált is előidézhet.

dsa
A túl sok vízivás veszélyes lehet. Fotó: Getty Images

A túlivás tünetei

Ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, a vér nátriumtartalma lecsökken, aminek következtében a szervekben lévő sejtek megduzzadnak. A nátrium létfontosságú elem, amely segít fenntartani a sejtekben lévő és a sejtekből távozó folyadékok egyensúlyát. Amikor szintje a szervezetben lévő nagy mennyiségű víz miatt lecsökken, folyadék kerül a sejtek belsejébe. Ekkor a sejtek megduzzadnak, ami a görcsrohamok, a kóma vagy akár a halál kockázatát is hordozhatja. Túl sok víz esetén például az agy térfogata is megnő, és "hozzápréselődik" a koponyához, ami lüktető fejfájást eredményezhet. Ha ez a nyomás megnő, magas vérnyomást és alacsony pulzusszámot okozhat, illetve zavartság, álmosság kísérheti.

Melyek a jelei, hogy túl sok vizet iszunk?

Elsősorban a vizelet színe árulkodik a túl sok vízivásról. Bár sokan azt gondolhatják, a vizelet normál esetben színtelen, valójában az az egészséges, ha halványsárga árnyalatban "pompázik". Ez a többi között azt jelzi, hogy pont elég folyadékot iszunk, és nem veszélyeztet minket se a kiszáradás (amely esetben besötétül a vizelet színe), se a túlhidratálás. Ha a vizelet gyakran színtelen, az biztos jele annak, hogy rövid idő alatt túl sok vizet iszunk.

A hányinger vagy hányás szintén a túlhidratáltság tünete, amely egyébként hasonlíthat a kiszáradás tüneteihez. Ha túl sok víz van a szervezetben, a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges folyadékot. Az elkezd összegyűlni a szervezetben, ami hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez vezet. Túlhidratáltság esetén a lábak, kezek és ajkak duzzanatát vagy elszíneződését is észlelhetjük. Amikor a sejtek megduzzadnak, a bőr is megduzzad.

A gyenge, könnyen begörcsölő izmok is árulkodó jelek lehetnek. Amikor ugyanis a túl sok víz fogyasztása miatt csökken az elektrolitszint, a szervezet egyensúlya felborul, és az alacsony elektrolitszint izomgörcsöket okozhat. A fáradtság vagy kimerültség tünetének oka, hogy a túl sok víz fogyasztása miatt a vesék túl keményen dolgoznak, hogy eltávolítsák a felesleges mennyiséget. Ez olyan hormonreakciót hoz létre, amelytől stresszesnek és fáradtnak érezzük magunkat. Ha például nem tudunk felkelni az ágyból, miután túl sok vizet ittunk, az azért van, mert a veséink túlhajszolják magukat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)