Újrahasznosítható műanyagot hoztak létre

A tucatnyi környezetszennyezési probléma közül egyre megoldást találtak a világ legjobb koponyái: létrehoztak egy teljesen újrahasznosítható műanyagot.

Szétszedhető és újra összerakható

A polidiketoenamin (PDK) molekuláris szinten szétszedhető és újra összerakható, és a minőség romlása nélkül tudnak újabb tárgyat létrehozni belőle - írja az Index.hu . Egy óraszíjként használt műanyagból például később telefontok vagy billentyűzet készülhet. A PDK-t az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma (DOE) alá tartozó Lawrence Berkeley Laboratórium kutatói fejlesztették ki, akik folytatják a munkát, hogy minél többféleképpen lehessen felhasználni.

újrahasznosítás
A PDK-t teljesen újra lehet hasznosítani. Fotó: 123rf

A műanyagok sok esetben egymáshoz kapcsolódott monomerekből állnak a Berkeley munkatársainak magyarázata szerint, azaz olyan molekulákból, amelyek nagyobb polimer láncolatokat alkotnak. Ha a belőle készült a műanyag tárgyat savba áztatják, a PDK monomerei teljesen elválaszthatók azoktól az adalékanyagoktól, amelyek a láncalkotást lehetővé teszik.

Mindenki találkozott már velük, de ha hiányzik a megoldókulcs, a műanyagtermékek számkódjai nem sokat mondanak. Pedig fontos szerepük van az újrahasznosításban, és tájékoztatják a fogyasztót is, hogy miféle anyaggal került kapcsolatba. Mik azok a kis számok a műanyagtermékek alján? Kattintson!

Lehetne belőle csomagolóanyag?

Hogy ez az új műanyag milyen viszonyban van az élelmiszerekkel, arról sehol nem olvasható információ - a bolygót beborító szemétnek azonban jelentős része csomagolóanyag . Ezek esetében pedig olyan szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy lehetőleg ne oldódjanak bele a táplálékunkba, nem elég ezen anyagoknál az újrahasznosíthatóság.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: