Újrahasznosítható műanyagot hoztak létre

A tucatnyi környezetszennyezési probléma közül egyre megoldást találtak a világ legjobb koponyái: létrehoztak egy teljesen újrahasznosítható műanyagot.

Szétszedhető és újra összerakható

A polidiketoenamin (PDK) molekuláris szinten szétszedhető és újra összerakható, és a minőség romlása nélkül tudnak újabb tárgyat létrehozni belőle - írja az Index.hu . Egy óraszíjként használt műanyagból például később telefontok vagy billentyűzet készülhet. A PDK-t az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma (DOE) alá tartozó Lawrence Berkeley Laboratórium kutatói fejlesztették ki, akik folytatják a munkát, hogy minél többféleképpen lehessen felhasználni.

újrahasznosítás
A PDK-t teljesen újra lehet hasznosítani. Fotó: 123rf

A műanyagok sok esetben egymáshoz kapcsolódott monomerekből állnak a Berkeley munkatársainak magyarázata szerint, azaz olyan molekulákból, amelyek nagyobb polimer láncolatokat alkotnak. Ha a belőle készült a műanyag tárgyat savba áztatják, a PDK monomerei teljesen elválaszthatók azoktól az adalékanyagoktól, amelyek a láncalkotást lehetővé teszik.

Mindenki találkozott már velük, de ha hiányzik a megoldókulcs, a műanyagtermékek számkódjai nem sokat mondanak. Pedig fontos szerepük van az újrahasznosításban, és tájékoztatják a fogyasztót is, hogy miféle anyaggal került kapcsolatba. Mik azok a kis számok a műanyagtermékek alján? Kattintson!

Lehetne belőle csomagolóanyag?

Hogy ez az új műanyag milyen viszonyban van az élelmiszerekkel, arról sehol nem olvasható információ - a bolygót beborító szemétnek azonban jelentős része csomagolóanyag . Ezek esetében pedig olyan szigorú előírásoknak kell megfelelni, hogy lehetőleg ne oldódjanak bele a táplálékunkba, nem elég ezen anyagoknál az újrahasznosíthatóság.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)