Tíz app, amitől jobban működik az agyunk

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket, csökkenthetik a stressz szimptómáit - állítja Nadine Kaslow, az American Psychological Association elnöke.

Egy 2012-es összefoglaló szerint, amely 1984 és 2011 között 151 számítógépes tréning eredményeit foglalja össze (és amelyre Kaslow hivatkozik is), a tréningfeladatok kifejezetten javítják a munkamemóriát, a feldolgozási képességet és az agyi funkciókat. Magyarán: ha napi pár percet játszunk készségfejlesztő játékokkal, tényleg képesek vagyunk javítani az agyunkat.

Az alábbi, CNN által publikált lista azokat az appokat gyűjtötte össze, amikre független kutatók is rábólintottak: működőképesek, eredményesek és készségfejlesztőek. Érdemes még az elején megjegyezni: az appok nem feltétlenül tesznek minket okosabbá vagy boldogabbá, inkább bizonyos feladatokat jobban vagy gyorsabban tudunk majd elvégezni ezek miatt vagy jobban tudjuk kontrollálni majd érzelmi állapotunkat.

Lumosity

Az egyik leghíresebb készségfejlesztő app, javíthatjuk ezzel memóriánkat, figyelmünket, problémamegoldásunkat, feldolgozási képességünket vagy gondolkodásunkat: a játékot idő ellenében játszhatjuk és a feladatok - természetesen - mindig változnak. A fejlesztők szerint ha csak naponta egyszer játszunk vele, már az fejleszti képességeinket: ezeknek fejlődését mi is nyomon követhetjük. (iOS)

CogniFit Brain Fitness

A neurológusok által tervezett játék javítja kognitív képességeinket, képesek vagyunk fejlődésünket követni és ha nagyon akarunk versenyezni, barátainkat is kihívhatjuk egy játékra. Amikor először indítjuk el az appot, az egy gyors kvíz segítségével felmér minket és eredményeinktől függően ad nekünk javaslatokat. A kutatók szerint heti két-háromszor kell legalább 20 percig játszani vele ahhoz, hogy látható eredményeket érjünk el. (iOS)

Personal Zen

A játékosok két animal karaktert kell, hogy kövessenek: az egyikük barátságos és nyugodt, a másikuk kifejezetten nem az. Az app feszültségünket csökkenti azzal, hogy arra treníroz: fókuszáljunk sokkal jobban a pozitívra és sokkal kevésbé a negatívra. A fejlesztők szerint az, ha képesek vagyunk sokkal pozitívabban gondolkodni, akkor sokkal rugalmasabban tudunk viselkedni egy kedvezőtlen helyzetben. Azt is javasolják: napi 10 perc elég a hosszútávú hatás kialakításához, de kifejezetten jól jöhet egy aggodalmat kiváltó helyzet előtti gyors játék is. (iOS)

Fejlesszük az agyunkat okostelefonnal!

Brain Trainer Special

A Lumosityhez hasonlóan ebben az Androidos appban olyan játékok vannak, amelyekkel karaktersorozatokat és telefonszámokat kell megjegyezni vagy olyan matematikai feladatokat kell megoldani, amiktől az agyunk friss marad. A nehézségi szint az egyszerűtől az agyolvasztóan nehézig választható. (Android)

Brain Fitness Pro

Ebben olyan memóriafejlesztő gyakorlatokattalálunk, amelyekkel fókuszunkat, emlékezőtehetségünket és problémamegoldó képességünket tudjuk fejleszteni. A kutatók azt állítják: ha intenzíven trenírozzuk munkamemóriánkat, jelentős javulást tudunk elérni figyelmünkben és általános kognitív képességeinkben, ez a hatás pedig hosszútávú. (iOS)

Happify

Kutatások szerint képesek vagyunk trenírozni magunkat arra, hogy legyőzzük negatív gondolatainkat, megtanuljunk hálát kimutatni, kezeljük feszültségünket: mindez szükséges egy boldogabb élethez. A pozitív pszichológia alapjaira építkezve az app kvízekkel és kérdőívekkel járul ahhoz hozzá, hogy ráébresszen minket, mi kell egy teljesebb és boldogabb élethez: mindehhez pedig az appot használók pozitív közössége is segít. (iOS)

Positive Activity Jackpot

Ezt az appot elméletileg PTSD-vel diagnosztizált, háborúból hazatért katonáknak fejlesztették ki. Az Android telefonok GPS-ét használja, hogy depressziósoknak tennivalókat és figyelemeltereléseket találjon. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mit tegyünk, akkor az app véletlenszerűen választ egyet a meglévő lehetőségek közül. A megbúvó ötlet az, hogy naponta olyan élvezhető és szórakoztató dolgokat tegyünk, ami javítja hangulatunkat és megszüntesse csüggedtségünket. (Android)

Fit Brains Trainer

Több mint 360 egyedi játék és puzzle és mind arra lett kifejlesztve, hogy mentális ügyességünket javítsa. Minél többet játszunk, annál nehezebb feladatokat kapunk, úgyhogy sosem fogunk aggódni amiatt, hogy bármikor is túl egyszerű lenne a játék. A program figyeli fejlődésünket és javaslatokat is képes tenni nekünk. (iOS, Android)

Eidetic

Ez az app egy repetíciós technikával segít nekünk megjegyezni bármit fontos telefonszámoktól kezdve érdekes tényekig vagy szavakig. Az átlagos agytrenírozó appokhoz képest máshogyan működik, a memorizálást ugyanis olyan információkhoz köti, amelyenek jelentése és kontextusa is van, például a bankszámlaszámunk, egy jó idézet vagy barátaink telefonszáma. (iOS)

ReliefLink

Ez Kaslow saját fejlesztése: arra fejlesztette ki, hogy meg lehessen előzni vele az öngyilkosságot, de általános hangulatkövetőként is jól alkalmazható program. Többfajta módszert is alkalmaz: nem csupán szellemi egészségünk számos tényezőjét monitorozza, de képes nyugtató zenét vagy hangrögzített tudatosító üzeneteket sugározni, valamint egy térkép is található benne, amely a közelünkben lévő szakorvosok vagy csoportok felé tud minket irányítani (bár sajnos ez Magyarországon nem igazán használható). (iOS)

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)