Ne stresszeljen, mert nem lesz memóriája

Kutatók összefüggést találtak a kortizol nevű stresszhormon szintje és a rövidtávú memória gyorsabb időskori hanyatlása között. Az eredmények új alappal szolgálhatnak a memóriazavarok kezeléséhez.

A stresszes munka és életstílus hosszú távon árthat a rövidtávú memóriának - figyelmeztetnek Az Iowai Egyetem munkatársai. Kutatásuk alapján ugyanis a kortizol hormon szintje összefügg a rövidtávú memória működési zavaraival időskorban.

A kortizolszint alkalmankénti és rövid ideig tartó emelkedése elengedhetetlen a túléléshez. Lehetővé teszi, hogy az ember megbirkózzon a stresszhelyzettel és a kihívásokkal, mégpedig a figyelem és a racionalitás fokozásával.

A tartós stressz képes elpusztítani az idegsejteket

A túl magas vagy túl hosszan tartó emelkedés - ami elhúzódó stressz esetén következhet be - emésztési gondokhoz, szorongáshoz, hízáshoz és magas vérnyomáshoz vezethet , mint ahogy az már korábbi vizsgálatokból kiderült.

"A stresszhormonok szerintünk jelentős mértékben meghatározzák az agy kémiai egyensúlyát. A hatásuk olyan, mint egy kavicsé a tengerparton: hosszú évekbe telik, mire lebomlanak és eltűnnek" - fogalmazott Jason Radley professzor.

A tudósok az emelkedett kortizolszintet a prefrontális kéreg idegsejt-szinapszisainak fokozatos elhalásával hozták összefüggésbe - azzal az agyi régióval, amely a rövid távú memória "színhelye". A szinapszisok azok kapcsolatok, amelyek hozzájárulnak az információ feldolgozásához, tárolásához és előhívásához. Hosszú távú és ismételt kortizol-kitettség esetén, az idő előrehaladtával csökkenhet a szinapszisok mérete, s fel is szívódhatnak.

Noha egyelőre előzetes kutatási eredményekről van szó, a című szakfolyóiratban közzétett tanulmány új utat nyithat az idősek memóriazavarának megelőzésére és kezelésére. A szakértők úgy találták, hogy a kortizol ilyen irányú negatív hatása 65 esztendős kor körül érvényesül.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: