Megvan, mitől függ a lefekvés és az ébredés ideje

A biológiai óránk nem szól bele, mikor térjünk nyugovóra, viszont arra hatással van, mikor ébredjünk fel reggel. Míg a lefekvést a kulturális nyomás és a napi kötelezettségek határozzák meg, addig az ébredést már a cirkadián ritmusunk diktálja.

A Science Advances tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az új eredmények azt mutatják, hogy a lefekvési idő a környezetünk szokásainak szabályozása alatt áll, ebbe nincs beleszólása a biológiai óránknak, ez a belső időmérő jóval inkább az ébredés idejét írja elő.

A több mint 100 országból, 8000 embertől származó alvási adatok alapján a kutatók megnézték, hogy mennyi az átlagos alvással töltött idő az egyes országokban. Megállapították, hogy Japánban és Szingapúrban az emberek átlag 7 óra 24 percet alszanak, míg Hollandiában 8 óra 12 percet.

Az ébredésünket biológiai óránk határozza meg

Bár a különbség nem tűnik hatalmasnak, minden egyes félórányi alvás komoly hatással van az ember kognitív funkcióira és hosszú távú egészségi állapotára.

Ha betegek vagyunk, ha szeretnénk jól kinézni egy fontos eseményen, vagy csak egyszerűen szeretnénk felfrissíteni a testünket és a szellemünket, a legjobb megoldás egy kiadós alvás. Valójában miért is egészséges a pihenés? Részletek! Azt is észrevették a szakemberek, hogy a földrajzi és kulturális közelségben lévő országokban nagyon hasonlóak az alvási szokások. Viszont jelentős eltérést tapasztaltak a nemek, és a korosztályok között.

A felhalmozott adatok szerint a nők 30 perccel többet alszanak egy éjszaka átlagosan, eleve korábban fekszenek és később kelnek a férfiakhoz képest. Az is feltűnő volt, hogy sok a hasonlóság az alvási szokásokkal kapcsolatban az 55 éves kor felettiek között, szemben a 30 évesekkel.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az alvás nagyon fontos, a napi 7-8 óra mindenképp ajánlott. Aki huzamosabb ideig kevesebbet alszik, mint 6 óra, annál alváshiány lép fel, ami fizikai és mentális fáradtsághoz vezet. 72 óra alvásmegvonás már komoly hallucinációkkal és beszámíthatatlansággal jár.

Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

SM: mutatjuk, ezek a legjobb mozgásformák

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)