Meglepő dolog derült ki a kávéról

A kávé ízét sokan szeretik, de a hátteréről kevesen tudnak. Egy új tanulmány viszont kiderítette, hogy ugyanaz a baktérium adja meg a napindító feketénk alapízét, amelyet a káposzta savanyításánál is használnak.

Szorgos baktériumok

Újabb meglepő tényt tártak fel a tudósok a kávéval kapcsolatban. Kiderült, hogy a baktériumok, amelyek a kávébabok feldolgozása közben elszaporodnak - név szerint a leuconostoc és a lactobacillus - fontos szerepet játszanak a sokak által kedvelt ital ízében. A mikroorganizmusok nélkül valószínűleg "rosszabb szájízzel" indulna a napunk. Ezek a baktériumok pedig megegyeznek a fejes káposzta ipari savanyításához is használt mikrobákkal.

"Egy csésze kávé komplex műveletsorozat: a gazdálkodás, a betakarítás utáni feldolgozás, a pörkölés és végül a lefőzés végterméke" - magyarázta Dr. Luc De Vuyst professzor, aki a brüsszeli Vrije Egyetem által készített tanulmányt vezette.

kávé, kávéfőzés, koffein, tökéletes kávé
A tudósok már régóta próbálnak rájönni a tökéletes kávé titkára. (Kép: 123rf)

Az erjedés a kulcs

A baktériumok a betakarítás utáni feldolgozásnál kerülnek a képbe, pontosabban a nedves feldolgozás során. Ilyenkor gyakran 24 óráig is áztatják a kávébabokat, így az erjedési folyamat alatt a mikroorganizmusoknak bőven van idejük elszaporodni.

Kihívást jelentett viszont annak kiderítése, hogy milyen kapcsolat van a baktériumok és a babban lévő, illatot befolyásoló vegyületek között. A tanulmány során azt látták, hogy a tejsavbaktériumok erre is hatással vannak.

A tökéletes kávé titka

A tudósok már régóta próbálnak rájönni a tökéletes kávé titkára is. Egy korábbi kutatás során például hét, magasan képzett kávékóstoló különböző hőmérsékletű vízzel készített kávékat arabica és robusta babból, valamint a kettő keverékéből.

Mi történik a testünkben, miután megittuk a kávét? A koffein vagy hivatalos nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. De vajon milyen hatása van szervezetünkre?

Az eredmények alapján úgy tűnik, a titok nyitja csupán annyi, hogy nem szabad túl forró vizet önteni az őrleményre. Ideálisnak a 70 Celsius-fokos vizet tartják, ez ugyanis nem égeti meg a kávébab darabkáit, így az ízét sem módosítja. Emellett az is fontos, hogy lehetőleg szűrt vizet használjunk kávéfőzéshez.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)