Hihetetlen dolgot köhögött fel egy férfi

Habár mindenképpen figyelmeztető tünet, ha valaki vért köhög fel, a jelenség önmagában nem tekinthető különösebben ritkának. Egy kaliforniai beteg esete viszont még az orvosokat is meglepte: a férfi tüdeje jobb felének pontos mását köhögte fel.

Hogyan működnek a véralvadásgátlók? Részletek itt.

A 36 éves pácienst krónikus szívelégtelenséggel kezelték, azaz szívizomzata nem volt képes elegendő vért pumpálni a szervezet igényeinek maradéktalan kielégítésére. A férfinél korábban minden lehetséges terápiás módszert bevetettek, de sikertelenül. Állapota végül olyan súlyosra fordult, hogy az orvosok úgy döntöttek, egy mesterséges pumpával, úgynevezett kamraműködést támogató eszközzel (VAD) erősítik meg a vérkeringését. Mivel azonban ezek az eszközök fokozzák a vérrögösödés kockázatát, a beteg vérhígítókat is kapott.

Különleges véralvadékot köhögött fel egy kaliforniai beteg
Különleges véralvadékot köhögött fel egy kaliforniai beteg (fotó: nejm.org)

E gyógyszerek megnehezítik a véralvadást, illetve növelik a vérzések rizikóját, beleértve a véres köhögést is. A férfinél rohamokban fellépő köhögés, illetve egy-egy alkalommal csekély mennyiségű véres köpet jelentkezett csupán, egy alkalommal azonban a szokásosnál erősebbé vált a panasza. Ekkor köpte fel a jobb oldali hörgőfa pontos másolatát, konkrétabban egy hatalmas véralvadékot, amely a tüdő szétágazó légjáratainak formáját vette fel.

Véralvadást segítő fehérje állt a háttérben

"Teljesen ledöbbentünk. Ez egy igazi kuriózum, úgy értem, tényleg nagyon-nagyon ritka" - árulta el a pácienst kezelő dr. Georg Wieselthaler, a Kaliforniai Egyetem szív- és tüdősebésze. A szakember kifejtette, hogy a beteg egy fertőzéssel küzdött, amely nyomán megnövekedett a szervezetében a fibrinogén nevű fehérje szintje. Ennek köszönhetően vált elég stabillá az alvadt vér ahhoz, hogy később egyben, sértetlenül távozzon az erős köhécselés nyomán.

A férfinél ezután megszűntek a köhögési rohamok, azonban a szívelégtelenség szövődményei következtében egy héttel később életét vesztette. Dr. Wieselthaler egyik kollégája, dr. Gavitt Woodard elmondta: az egyetlen ok, amiért az eset nyilvánosságra hozatala mellett döntöttek, az az volt, hogy bemutassák "az emberi test anatómiájának szépségét".

Forrás: livescience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)