Hihetetlen dolgot köhögött fel egy férfi

Habár mindenképpen figyelmeztető tünet, ha valaki vért köhög fel, a jelenség önmagában nem tekinthető különösebben ritkának. Egy kaliforniai beteg esete viszont még az orvosokat is meglepte: a férfi tüdeje jobb felének pontos mását köhögte fel.

Hogyan működnek a véralvadásgátlók? Részletek itt.

A 36 éves pácienst krónikus szívelégtelenséggel kezelték, azaz szívizomzata nem volt képes elegendő vért pumpálni a szervezet igényeinek maradéktalan kielégítésére. A férfinél korábban minden lehetséges terápiás módszert bevetettek, de sikertelenül. Állapota végül olyan súlyosra fordult, hogy az orvosok úgy döntöttek, egy mesterséges pumpával, úgynevezett kamraműködést támogató eszközzel (VAD) erősítik meg a vérkeringését. Mivel azonban ezek az eszközök fokozzák a vérrögösödés kockázatát, a beteg vérhígítókat is kapott.

Különleges véralvadékot köhögött fel egy kaliforniai beteg
Különleges véralvadékot köhögött fel egy kaliforniai beteg (fotó: nejm.org)

E gyógyszerek megnehezítik a véralvadást, illetve növelik a vérzések rizikóját, beleértve a véres köhögést is. A férfinél rohamokban fellépő köhögés, illetve egy-egy alkalommal csekély mennyiségű véres köpet jelentkezett csupán, egy alkalommal azonban a szokásosnál erősebbé vált a panasza. Ekkor köpte fel a jobb oldali hörgőfa pontos másolatát, konkrétabban egy hatalmas véralvadékot, amely a tüdő szétágazó légjáratainak formáját vette fel.

Véralvadást segítő fehérje állt a háttérben

"Teljesen ledöbbentünk. Ez egy igazi kuriózum, úgy értem, tényleg nagyon-nagyon ritka" - árulta el a pácienst kezelő dr. Georg Wieselthaler, a Kaliforniai Egyetem szív- és tüdősebésze. A szakember kifejtette, hogy a beteg egy fertőzéssel küzdött, amely nyomán megnövekedett a szervezetében a fibrinogén nevű fehérje szintje. Ennek köszönhetően vált elég stabillá az alvadt vér ahhoz, hogy később egyben, sértetlenül távozzon az erős köhécselés nyomán.

A férfinél ezután megszűntek a köhögési rohamok, azonban a szívelégtelenség szövődményei következtében egy héttel később életét vesztette. Dr. Wieselthaler egyik kollégája, dr. Gavitt Woodard elmondta: az egyetlen ok, amiért az eset nyilvánosságra hozatala mellett döntöttek, az az volt, hogy bemutassák "az emberi test anatómiájának szépségét".

Forrás: livescience.com

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: