Hatékony módszerek agyunk fejlesztésére

Bár agysejtjeink többsége az anyaméhben formálódik, agyunk bizonyos részei - beleértve a tanulásért és memóriáért felelős területeket is - egész életünkön át folyamatosan termelnek neuronokat. Ehhez a munkához azonban mi is hozzájárulhatunk.

Mutatjuk Rahul Jandial idegsebész ötleteit, amelyekkel javíthatjuk memóriánkat és gondolkodásunkat.

Szorozzunk össze fejben kétjegyű számokat!

Miért sokkal könnyebb fejben kiszámolni, mennyi hatszor három, mint azt, hogy mennyi 16-szor 32? Azért, mert az egyjegyű számokkal végzett matematikai műveleteket az általános iskolában annyit gyakoroltuk, hogy már nem kell gondolkodnunk a válaszon - az eredmények rögzültek a hosszútávú memóriánkban. A kétjegyű számokkal viszont más a helyzet. Ha ezekkel dolgozunk, az a munkamemóriánkat teszi próbára, ugyanakkor fejleszti is. Ha napi öt percet arra tudunk szánni, hogy fejben összeszorzunk kétjegyű számokat, azzal már jelentős fejlődést érhetünk el.

agy, agyműködés, agy fejlesztése, memória fejleszése, gondolkodás, memória,
A fejben számolás, a betűzés és az olvasás jó formában tartja az agyunkat. Fotó: 123rf

Betűzzük a szavakat visszafelé!

Szintén a munkamemóriát dolgoztatjuk meg, ha megpróbálunk visszafelé betűzni egy szót. Ilyenkor ugyanis még a megszokott "normál" betűzésnél is erősebben kell gondolkodnunk, melyik betű után melyik következik. Napi szintű gyakorlással viszont ebben is fejlődhet az agyunk. Próbálkozzunk eleinte könnyebb szavakkal, néhány hét múlva pedig már jöhetnek nehezebb kifejezések is.

Használjuk az "ügyetlenebb" kezünket is!

Általában azt a kezünket használjuk többször, amelyikkel írunk. Ezzel eszünk és ezzel fogjuk meg a fogkefét, a fésűt vagy a bevásárlószatyrot. A szakemberek szerint azonban ajánlott a másik kezünket is minél többször használni. Először biztosan vicces lesz a kevésbé ügyes kezünkkel kirúzsozni magunkat vagy megírni egy rövid bevásárlólistát, de érdemes megpróbálni. Az ilyen szokatlan tevékenységek ugyanis új kapcsolatok létrehozására ösztönzik idegsejtjeinket.

Irány a természet!

Ha napi egy órát töltünk a parkban, azzal csökkenthetjük a stresszt és a vérnyomásunkat is, tehát segít hosszútávon is megőrizni az egészségünket. A jótékony hatásokról itt olvashat bővebben!

A szabadban töltött idő is sokat javíthat agyunk működésén. A Michigani Egyetem tudósainak tanulmánya szerint főként a memóriát stimulálja: a diákok 20 százalékkal jobb eredményt értek el egy memóriateszten egy erdei séta után, mint amikor a városban gyalogoltak. Egy másik tanulmány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a természetben tett séta, hanem már a természetfotók nézegetése is jelentősen javíthatja a koncentrációt és a rövidtávú memóriát.

Olvassunk minél többet!

Agyunk frissen tartásában az olvasás is fontos szerepet kap, ilyenkor ugyanis aktívan használjuk az agyunkat. Nemcsak az éppen olvasott szöveg megértése miatt, hanem például akkor is, amikor egy karakter fejlődésén gondolkodunk, vagy azt találgatjuk, ki lehet a gyilkos. És minél inkább használjuk az agyunkat, annál erősebb lesz - véli az idegsebész.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)