Film készült a híres magyar feltalálóról

A feltaláló címmel készült mozifilm a Béres Csepp megalkotójáról, Dr. Béres Józsefről.

2020. február 6-tól játsszák országszerte a mozikban A feltaláló című új magyar játékfilmet. A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a hatvanas-hetvenes években játszódik, és a Béres Csepp megszületésének történetét, valamint Dr. Béres József küzdelmét mutatja be. A film forgatókönyvét Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence, Kabay Barna, valamint Fonyódi Tibor és Czető Bernát László írta. A forgatókönyvhöz Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje - Béres József életútja (2015) -, illetve Béres Klára könyve - Cseppben az élet (2016) - szolgált életrajzi forrásként.

Béres József, feltaláló, Béres Csepp, film
Béres József, feltaláló, Béres Csepp, film

"Mindig harcolni kell az igazunkért"

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életéről most először készült egész estés mozifilm. A film cselekménye - mintegy tíz évet felölelve - Béres József drámai életszakaszára összpontosít. "Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József küzdelmeit, igazságszerető, megalkuvást nem tűrő személyiségét, elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, amelyet a kutató ránk hagyott" - mondta a film rendezője.

Béres József szerepét Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész alakítja. A színész úgy véli, hogy a film története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. "Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is" - mondta a színész, akit casting nélkül választottak ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet. A film előzetese itt tekinthető meg.

Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban, agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét pedig 1968-ban szerezte. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső