Erősítő fájdalomcsillapítók?

Todd A. Trappe és munkatársai meglepő hírekkel szolgáltak a Kísérleti Biológusok éves közgyűlésén San Diegóban április 6-án: napi egy adag ibuprofen vagy acetaminophen fokozza a rendszeresen edző idős férfiak és nők izomtömegét és izomerősségét.

Dr. Trappe, a muncie-i Ball Állami Egyetem Humán Teljesítmény Laboratóriumának egyik docense maga is csodálkozott felfedezésükön, mivel egy korábbi kutatásuk alapján éppen ellenkező eredményeket vártak. Akkor súlyt emelő fiatal férfiak és nők esetében vizsgálták a két fájdalomcsillapító gyógyszer hatását rövid távon, mindössze 24 órán belül. A hatás negatívnak bizonyult, mindkét szer gátolta a ciklo-oxigenáz nevű enzimet, és megakadályozták, hogy újabb fehérjék épüljenek az izmokba.

Emiatt Dr. Trappe-ék újabb vizsgálatot terveztek, ezúttal idősebb résztvevőkkel - akik egyébként is gyakrabban szednek ilyen típusú gyógyszereket krónikus fájdalmaikra -, hogy kiderítsék a szerek hosszabb távú hatásait is. A cél anak megakadályozása lett volna, nehogy ördögi körbe kerüljenek azok az idősek, akik az orvosi javallatra elkezdett testmozgás miatt beveszik a fájdalomcsillapítót, a gyógyszer pedig nem engedi gyarapodni az izmaikat.

A szakemberek 36 hatvan-hetvennyolc év között nőt és férfit kértek fel, hogy három hónapon át heti háromszor 15-20 perces edzésen vegyen részt, melynek során a térd feszítő izmait dolgoztatták meg súlyok segítségével a laboratóriumban. A gyakorlatok intenzitását úgy választották meg, hogy értékelhető mértékű izomgyarapodást okozzon a négyfejű combizom izomtömegében gyógyszerek nélkül. Három - egy ibuprofent szedő, egy acetaminophent szedő és egy kontroll - csoportra osztották a résztvevő időseket. A gyógyszereket a csomagoláson található információ alapján adagolták minden nap.

A kutatók legnagyobb megelepetésére az izmok szövettani vizsgálata 40 (acetaminophen), illetve 60 (ibuprofen) százalékos gyarapodást mutatott ki, szemben a kontroll csoporttal, ahol mindössze 7 százalékkal nőt az izmok tömege és ereje. A háttérben álló folyamatokat egyelőre csak találgatják, ám ha nagyobb szabású vizsgálatok is megerősítik ezeket az eredményeket, talán új, előnyös oldaláról ismerhetjük meg ezeket a recept nélkül kapható gyógyszereket.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció