A leukémia gyógyszere megállítja a szklerózis multiplex előrehaladását

Egy, a leukémia kezelésére törzskönyvezett gyógyszer lelassította, sőt visszafordította a szklerózis multiplex progresszióját, jelentették brit kutatók egy korai vizsgálati eredményre hivatkozva.

A Cambridge Egyetem kutatói szerint az alemtuzumab hatóanyagú gyógyszer csökkentette a fáradékonysággal és testi gyengeséggel járó epizódok számát a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő betegeknél, néhányan elvesztett funkciókat is visszanyertek. A SM támogatócsoportok üdvözölték a felfedezést, ám figyelmeztettek, hogy még sok munkára van szükség, amíg a gyógyszert törzskönyvezik a SM kezelésére is. "Az agy regenerálódását elősegítő SM gyógyszer lehetősége példa nélküli" - nyilatkozta Alasdair Coles, a kutatás egyik vezetője. "Egy olyan gyógyszer születésének vagyunk tanúi, amely elég korán adva hatásosan megállítja a betegség előrehaladását, és a beteg agyszövet regenerálódását segítve korábban elveszett funkciókat is visszaállíthat."

A SM világszerte milliókat érint, a betegek száma Nagy-Britanniában csaknem 100 ezer, az Egyesült Államokban 400 ezer. Kialakulásának oka, hogy a szervezet immunrendszere megtámadja a központi idegrendszer idegrostjait. Jelenleg nem gyógyítható és csupán néhány hatásos kezelési mód elérhető. Nagy-Britannia legnagyobb SM betegeket támogató csoportja "felvillanyozódott" az eredmények hallatán. "Ez az első olyan gyógyszer, amely megállítja, sőt visszafordítja a betegség progresszióját és a hírek reményt adnak majd a betegséggel elő embereknek" - mondta Lee Dunster vezető kutató. Egy másik támogató csoport, az MS Trust szerint az új eredmények biztatóak, ám meg kell várni a további kutatások eredményeit is. "Az eredmények nagyon fontosak az újra és újra kiújuló SM kezelésében, és reméljük, hogy a vizsgálatok következő sorozata megerősíti majd az alemtuzumab hatását és meghatározza a mellékhatásokat is" - mondta el a Trust nevében Nicola Russell. Paul Matthews, a londoni Imperial College klinikai idegtudományok professzora "lenyűgözőnek" tartja az eredményeket, ám a lehetséges mellékhatásokra is figyelmeztet. "A páciensek egy kis részében az alemtuzumab súlyos mellékhatásokat okozott, ez azt sugallja, hogy nem szedheti a gyógyszert akárki, csak a betegség nagyon agresszív formáiban szenvedők" - nyilatkozta a professzor a BBC-nek.

A vizsgálatban 334 olyan páciens vett részt, akiket korai stádiumú kiújuló-romló SM-szel diagnosztizáltak és akik korábban nem részesültek semmilyen kezelésben. Egyik részük alemtuzumabot kapott, a többiek pedig interferon béta-1a-t, amely egyike a leghatásosabb engedélyezett gyógyszereknek. Három év múltán azt találták, hogy az alemtuzumab 74 százalékkal csökkentette a shubok (fellángolások) számát a másik csoporthoz képest, valamint a béta1a interferonnal szemben 71 százalékkal csökkentette a tartós rokkantság kialakulásának esélyét. Számos alemtuzumabbal kezelt páciens visszanyert korábban elvesztett funkciókat, így csökkent a fogyatékosságuk, míg a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint mások állapota romlott.

Az alemtuzumabot Cambridge-ben fejlesztették ki és a krónikus limfocitás leukémia kezelésére törzskönyvezték. Az új kutatás magában foglalta az úgynevezett II. fázis vizsgálatokat. Az új gyógyszerek általában hosszú, háromfázisú kipróbáláson mennek keresztül, egyre nagyobb számú önkéntes csoportok bevonásával, hogy kiderüljön a hatékonyságuk és a biztonságosságuk. Számos gyógyszerprototípus elbukik az utolsó akadálynál, amikor nagyszámú betegnél jelentkeznek váratlan mellékhatások.

Alastair Compston, a Cambridge Egyetem projektjének vezető kutatója azt mondta: "Reménykedünk, hogy a III. fázisban a vizsgálatok azt fogják igazolni, hogy a gyógyszer nemcsak stabilizálja a betegek állapotát, de javít is a korábban visszafordíthatatlannak hitt károsodásokon."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció