A Janssen-vakcinából is kellene 2. adag

A gyártó közzétette három tanulmány részleteit, amelyek különböző nézőpontokból vizsgálják meg a Janssen-vakcina COVID-19 elleni hatékonyságát. Az eredményeket összefoglalva az oltóanyag fejlesztői úgy nyilatkoztak, hogy a vakcina hosszú távú és megbízható védelmet nyújt, egy plusz dózis azonban jelentősen fokozni tudná a szervezet immunitását.

A Johnson and Johnson leányvállalata, a Janssen által gyártott koronavírus-vakcina már az eddigi vizsgálatok alapján is egészen hatékonyan védett a tüneteket okozó, súlyos COVID-19 kialakulása ellen. Három új vizsgálat adatai alapján azonban arra a következtetésre jutott a gyártó, hogy egy második dózis jelentősen megerősítheti az oltottak védettségét - számolt be róla a CNN.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Előkészítik a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját. Fotó: MTI/Balázs Attila

Érdemes fél évet várni a második adagra

A Janssen-féle vakcina kétdózisú adagolását többféleképpen is tesztelték. Az egyik klinikai kísérletben 56 nap különbséggel adtak be az alanyoknak két oltást. Az amerikai adatok alapján úgy tűnik, ezzel 100 százalékos védelem érhető el a súlyos COVID-19 kialakulásával szemben, a közepesen súlyos és enyhe lefolyású fertőzés pedig 94 százalékos eséllyel kerülhető el. A globális vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a kevésbé súlyos esetek ellen "csak" 75 százalékban hatékony a vakcina, még akkor is, ha két dózist adnak be belőle.

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet: a koronavírus mellett a szezonális influenza is komoly gondot okozhat.

Egy másik kutatásban megnézték, mi történik az alanyok antitestszintjével, ha a második oltást nem két hónap múlva, hanem fél évvel az első dózis után kapják meg. Az eredmények szerint a 2 hónap múlva beadott második dózis megnégyszerezte, míg a fél év várakozás után beadott emlékeztető oltás a 12-szeresére növelte a koronavírus elleni antitestek mennyiségét. "Aki tehát fél évet vagy annál is többet (de maximum 8 hónapot) vár az emlékeztető oltás beadatásával, annak jobban megerősödik a védelme" - kommentálta az eredményeket Dr. Dan Barouch, egy bostoni virológiai és oltáskutató központjának vezetője.

Egyetlen dózis is jelentős védelmet nyújt

A harmadik szóban forgó kutatás pedig - 390 ezer beoltott és 1,5 millió oltatlan amerikai adatai alapján - azt állapította meg, hogy a Janssen-vakcinából már egyetlen dózis is átlagosan 81 százalékos hatékonysággal előzi meg azt, hogy az oltottak annyira megbetegedjenek a koronavírus-fertőzés következtében, hogy kórházi kezelésre szoruljanak, magát a megfertőződést pedig 79 százalékos eséllyel akadályozza meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy a 60 év felettiek és a delta variánssal megfertőződött személyek körében valamelyest csökken a vakcina védőképessége, egészen pontosan 78 százalékosra.

Akár százszor annyi vírust is kilélegezhetnek a koronavírus egyik variánsával megfertőződött személyek, mint azok, akik az "eredeti", kínai vadvírust kapták el.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: