Mit kell tudni a bőrfeszesítő készítményekről?

Huták Judit

A reklámokban igen kecsegtető ígéretek hangzanak el a bőrfeszesítő készítményekről: általában az, hogy a használatukkal visszanyerhetjük fiatalos külsőnket, az arcunk telt és ránctalan lesz. Hogyan működnek ezek a készítmények és mennyit hihetünk el a reklámokból?

Bármennyire is meggyőzőek a reklámok, sajnos egyetlen krém vagy szérum sem képes arra, amire egy kozmetikai műtét: a tökéletes feszességet csak a felesleges bőr eltávolításával vagy a bőr alatti területek feltöltésével lehet elérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a feszesítő krémek használata felesleges lenne. A krémekkel és szérumokkal ugyanis hidratálhatjuk, ápolhatjuk a bőrünket, és bár a korábbi károsodásokat teljesen visszafordítani nem tudjuk, hatékonyan megakadályozhatjuk a finom vonalak megjelenését és elmélyülését, feszesebbé tehetjük az arc körvonalait.
A bőrünk feszességéért a szövetekben található elasztin a felelős. Ez a protein teszi lehetővé, hogy a bőrünk "visszaugorjon" az eredeti állapotában, miután benyomódott vagy meghúzódott. A kollagén szintén fontos szerepet játszik a bőr feszességének megőrzésében. Amikor megszületünk, a szervezetünk még rengeteget termel ebből a két anyagból (ezért olyan sima, feszes és selymes a kisbabák bőre), ám az idő előrehaladtával ez a mennyiség egyre kevesebb lesz, így a bőrt ért hatásokat a szervezetünk már nem tudja olyan hatékonyan kijavítani, így azok egyre jobban és jobban meglátszanak az arcunkon. Az életmódunk nagyban befolyásolja, hogy mennyi kollagén és elasztin van a szervezetünkben: például a dohányzás és a napfény fokozza az elasztin lebomlását, ezért is van, hogy a sokat cigarettázók, a napimádók gyorsabban öregszenek.

Visszaépíteni, amit elveszítettünk

Az elveszített elasztint és kollagént nagyon nehéz visszaépíteni, egyes szakértők szerint egyenesen lehetetlen. Azonban bizonyos hatóanyagok nagy segítségünkre lehetnek abban, hogy a szervezetünkben fokozzuk a kollagén, illetve az elasztin termelődését, vagy hatékonyabb működésre serkentsük a még meglévő szöveteket.

Az elveszített kollagént és elasztint nagyon nehéz visszaépíteni, de nem lehetetlen!

Az elveszített kollagént és elasztint nagyon nehéz visszaépíteni, de nem lehetetlen!

Milyen hatóanyagokat érdemes tehát keresnünk az arckrémeinkben?

A peptidek olyan apró proteinek, melyek stimulálják a sejtek működését, serkentik az új sejtek termelődését, és segítik a szövetek öngyógyító folyamatait is. Ennek köszönhetően a sérült kollagén- és elasztinsejtek gyorsabban cserélődnek ki, illetve hatékonyabban képesek kijavítani a sérüléseket is. Azonban nem minden termékben találhatóak elég kicsi méretű peptidek - a túl nagy molekulák pedig gyakran nem képesek elég mélyre hatolni a bőrünkben ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. Emellett a peptidek képesek nagyszerűen hidratálni is a bőrt, így az teltebbnek, feszesebbnek tűnik.

Az alfa-hidroxi savak (vagyis a gyümölcssavak vagy a tejsav) hámlasztó hatásúak, a segítségükkel eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket. Ennek több előnyös hatása is van. Egyrészt, a többi hatóanyag nem "ragad meg" az elhalt és összegyűlt hámsejteken, hanem képes mélyebbre hatolni a bőrben. Az elhalt hámsejtek eltávolításával a friss, új hámsejtek felszínre kerülnek, ennek köszönhetően az arc ragyogóbb, egészségesebb kinézetű lesz (az elhalt hámsejtek miatt ugyanis szürkésnek és fakónak tűnhet), a hámlasztók rendszeres használata pedig felgyorsítja a hámsejtek cserélődését, így a sejtek állandó munkára vannak késztetve. A különböző savaknak különböző hatása lehet a bőrre, és termékenként eltérhet a koncentrációjuk is. A hámlasztó hatású krémeknek lehetnek mellékhatásaik is, például a bőr kipirosodása, viszketése vagy fényérzékenység, így érdemes velük óvatosan bánni.

A retinolt, vagyis az A-vitamin természetes formáját sokan szépészeti csodaszernek tartják, mely hatásosnak bizonyult a pattanások és a bőrhibák kezelésében. A retinol képes fokozni a bőr feszességét, jó hatással van a kollagén- és elasztintermelődésre, emellett a bőr elvékonyodása ellen is küzd (a vékonyabb bőr sérülékenyebb, könnyebben kiszárad és a ráncosodásra is hajlamosabb). A retinolnak azonban kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, például égő, viszkető vagy bizsergő érzés, a bőr kipirosodása.

Az antioxidánsok pozitív hatásairól rengeteget hallhattunk már: ezek a molekulák felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel szemben - a szabadgyökök károsítják a sejteket, fokozzák a gyulladásokat és a súlyos betegségek, például bizonyos típusú daganatok kialakulásának az esélyét is. Az antioxidánsok a bőrünkre is pozitív hatással lehetnek, a szabadgyökök ugyanis komolyan károsíthatják a bőrünket, például úgy, hogy roncsolják a kollagént és az elasztint. A leggyakrabban alkalmazott antioxidánsok a C- és az E-vitamin.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Az orcát a tenyérrel az orrtól a fülek felé haladva, a homlokot az orrtól a hajtövekig a középső ujjakkal masszírozzuk. A száj körül körkörös mozdulatokat végezzünk.