Hogyan hat a bőrre a sugárkezelés?

Az emlőrákkal kezelt betegek többségénél fájó bőrgyulladás alakul ki a sugárterápia mellékhatásaként. Egy friss tanulmány szerint azonban egy szilikonalapú bevonat megoldást jelenthet a problémára.

Külső sugárterápia során nagy energiájú ionizáló sugárzással pusztítják el a ráksejteket. Eközben azonban ép sejtek is sérülnek, ami különféle mellékhatásokhoz vezethet. A mellrák sugárkezelése során gyakori mellékhatás például a bőr napégésszerű gyulladása, amelyet akut sugárdermatitisznek is neveznek. Mint az a breastcancer.org összefoglalójában olvasható, a jelenség jellemző tünetei közé tartozik az érintett bőrfelület vörössége, viszkető, égő, fájó érzékenysége, amelyet hámlás, hólyagképződés követhet, illetve a bőr sötétebb árnyalatúvá válhat. A panasz gyakrabban érinti azokat a betegeket, akik bőre világosabb, mellméretük nagyobb, illetve egyes bőrt érintő betegségek, például kötőszöveti zavarok is kockázati tényezőnek tekinthetők.

sugárkezelés, radioterápia, női páciens, kórház, onkológiai ellátás
Az emlőrák kezelésében alkalmazott sugárterápia gyakran okoz mellékhatásként bőrgyulladást. Fotó: Getty Images

Szilikonos tapasz segíthet megóvni a bőrt

Egy új, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) októberi plenáris ülésén bemutatott kutatás szerint egy szilikonalapú tapasz segítségével megóvható a bőr a sugárkezelés károsító hatásától. A Mepitel Film nevű eszközt egy svédországi székhelyű, orvosi megoldásokat gyártó vállalat állítja elő. A 10x12 centiméteres tapasz teljesen átlátszó, vízálló, valamint jól illeszkedik a bőrfelülethez. A kutatók összesen 376 nőt vontak be vizsgálataikba, akik 2020 januárja és 2022 májusa között estek át onkológiai műtétet – lumpektómiát vagy masztektómiát – követő sugárkezelésen. Mindegyikük kockázati csoportba tartozott az akut sugárdermatitisz tekintetében, mert mellméretük egyaránt legalább C kosaras volt.

A kísérlet során 251 nő mellének bőrére Mepitel Film tapaszt helyeztek fel a kezelés során, míg a fennmaradó 125 nő hagyományos bőrápolásban részesült. Ez utóbbi bőrhidratáló készítmény alkalmazását, a szélsőséges hőmérsékleti hatások és egyéb bőrirritáló tényezők kerülését, illetve laza, bő ruházat viselését foglalta magában. Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy az előbbi csoport tagjai körében jelentősen kisebb arányban (15,5 százalék) fordult elő másod-harmadfokú bőrreakció, mint a kontrollcsoportban (45,6 százalék). Az eltérés statisztikailag is számottevő, tehát valószínűsíthető, hogy nem csupán a véletlen eredménye, hanem az eltérő bőrápolási módszer következménye.

Kevesebb bőrpanasz jelentkezett a kezelés után

Mindent egybevetve a szilikontapasz alkalmazása nyomán a betegeknél ritkábban és enyhébb formában jelentkezett érzékenység, fájdalom, égő érzés, vörösség, váladékozás és hámlás a sugárterápia által érintett bőrterületen. Emellett helyi hatású antibiotikumot is ritkábban kellett használniuk a gyógyulás ideje alatt. „A filmréteg rendkívül hatásos volt, és segített megóvni a pácienseket a potenciálisan életminőség-rontó mellékhatásoktól. A korszerűbb sugárkezelés-tervezés és a rövidebb sugárkezelés alkalmazása szintén kulcsfontosságú a sugárterápiát követő akut bőrreakciók megelőzéséhez, és ezeket a tényezőket gondosan mérlegelni kell, amikor egy, a bőrreakció kialakulása szempontjából magas kockázatnak kitett beteg kezeléséről van szó” – mutatott rá dr. Corey Speers, a Michigani Egyetem orvosi kara onkológusa, az ASCO emlőrák-szakértője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra