Mitől törik el a csont?

Egy csonttöréssel a síelés könnyen a tél rémálmává válhat. Fontos, hogy ne felkészületlenül érkezünk a pályára.

Induljunk felkészülten síelni

A síelésre való felkészítő edzést legalább 8 héttel az indulás előtt kell elkezdeni, ha el szeretnénk kerülni a fáradtságból és a merevségből adódó sérüléseket. Amennyiben ezt elmulasztottuk, érdemes minél előbb előszedni a futócipőt, vagy célba venni egy tornatermet. Fontos, hogy megfelelő edzettségi állapotban kezdjük el a sportolást; ezzel nem csak a sérüléseket, de a kínzó izomlázat is elkerülhetjük.

A felkészülés legjobb módja a futás és a kerékpározás, illetve a síelés és a snowboardozás során leginkább igénybe vet izomcsoportok - a comb feszítő és hajlító, a lábszár, a csípő izmainak, a farizomnak és a vállöv izmainak - erősítése. Azizomlázmellett a fáradtság is gyakori előidézője a baleseteknek és a sérüléseknek. Ha úgy érezzük, hogy a testünknek elég volt az aznapi terhelés, ne kockáztassuk meg a "na, csússzunk le még egyszer" kört, inkább válasszuk a pihenést vagy hagyjuk el a terepet felvonóval.

Síbalesetek: megelőzhetjük őket Akár itthon, akár külföldön hódolunk a síelésnek, snowboardnak, még a legrutinosabbakat is érheti baleset sportolás közben. Ráadásul nem is hinnénk, de sokszor éppen olyan helyzetben a legkönnyebb megsérülni, amelyre senki nem is gondolna.

Egy csonttöréssel a síelés könnyen a tél rémálmává válhat
Egy csonttöréssel a síelés könnyen a tél rémálmává válhat

A bemelegítés is fontos

Ha kellően edzett állapotban érkezünk a síterepre, akkor sem szabad elmulasztani a napi bemelegítést az első csúszás előtt. Fontos a nyak izmainak átmozgatása, az óvatos fej- és vállkörzés. Behajlított könyökünkkel végezzünk ritmusos törzsfordítást, fokozatosan növelve a hátrafordulás szögét, majd lassan hajoljunk előre, és próbáljuk megérinteni a havat. Nyújtsuk a vádlit, a combhajlító izmokat, és lábunkat hátul megtartva a comb feszítőit is. Melegítsük be a csípőnket, a térdünket és a bokánkat óvatos körzéssel, jobbra-balra és előre-hátra történő rugózással. Guggoljunk le párszor, majd a két boton megtámaszkodva lógázzuk a lábunkat előre és hátra!

Télen is szükség van napvédelemre Télen a legtöbben a szekrény mélyére száműzik a fürdőruhát, a szandált - és a fényvédő krémeket is. Az első kettő rendben is van, de a szakemberek szerint a fényvédő krémeket a hideg évszakban is használnunk kellene. Mutatjuk, miért!

A snowboardosoknak különösen fontos a háti és csípőtáji szakasz bemelegítése, lévén a mozgásban és az egyensúly megtartásában elsősorban a test középső területe vesz részt.

Csípőszélességnél nagyobb terpeszállásban térdeinket hajlítsuk be, könyökünkkel támaszkodjunk meg a térdünk belső felszínén és nyújtsuk a combhajlatot és a csípőtájat. Egy-egy hosszabb felvonózás vagy teázás után is érdemes átmozgatnunk magunkat, mielőtt újra lécre vagy deszkára állnánk.

Figyeljünk a lélekmelegítésre is

A balesetek előidézésében nem csak a fáradtság, a tapasztalatlanság és az edzetlenség, de az alkohol is jelentős szerepet játszik. Igaz, a kora délutáni pihenőt megédesítheti a forralt bor vagy a forró, fűszeres puncs, de jobb, ha türtőztetjük magunkat, és csak az utolsó csúszás után kényeztetjük magunkat a téli alkoholos finomságokkal.

Az ebédhez elfogyasztott ital ugyanis jóval nagyobb veszéllyel jár a pályán, mint egy szórakozóhelyen vagy egy kellemes vacsora alkalmával. Az alkohol lazító, felszabadító hatása olyan szituációkba kergethet minket, amelyet józan állapotban nem "vállalnánk be", és a ne felejtsük el, hogy saját egészségünk mellett másokét, többek közt kezdő síelők és gyerekek testi épségét is veszélyeztetjük.

A megfelelő öltözeten van a hangsúly

A kismedence és a vesék védelme különösen a snowboardosok számára ajánlott, akik jóval több időt töltenek a hóban ülve akár pihenésképp, akár a deszka felcsatolása miatt. A nadrág mindenképp védje a derekunkat. A nem megfelelő öltözet kellemetlen meghűléshez vezethet, különösen a nyitott felvonókon, ahol hosszú percekig ücsörgünk kimelegedve, miközben röpködnek körülöttünk a mínuszok. Ennek megelőzéseként érdemes rétegesen öltözni. A sínadrág alá mindenképpen a téli sportokra tervezett sízoknit húzzunk, ez alá nyugodtan vehetünk egy harisnyát, ha hajlamosak vagyunk a felfázásra.

A síkabát alá érdemes nem túl vastag sígarbót venni, amely jól tartja a meleget, a garbó fölé pedig elég egy vékony pulóver. Fontos a fület is védő sapka, a nyakat eltakaró, nem túl vastag sál és a síkesztyű használata. Azért nem ajánlott nagyon meleg holmikat húzni a kabát alá, mert egy-egy tempósabb kör után könnyen kimelegedünk, megizzadunk bennük, és hajlamosak leszünk lekapni magunkról a vastag pulóvert, sálat, amelynek hiányát a sportolás után, este érezhetjük igazán. Ugyenebből az okból kifolyólag az egybeszabott síoverallt inkább a keveset mozgó kezdőknek, és a sokat hempergő gyerekeknek ajánljuk. Ha egyszer melegnek érezzük, és beleizzadtunk, nehéz vele mit kezdeni, ha nincs más, amit felvehetnénk.

Elsősegély és gondosság

Azonban a havas lejtőkön a réteges öltözködés mellett is előfordul a megfázás, ezért még indulás előtt gondoskodjunk láz- és fájdalomcsillapítóról, sebfertőtlenítőről, rugalmas pólyáról és sebtapaszról. A kézkrém jó szolgálatot tesz a hidegben kiszáradt bőrnek, az arcot és az ajkakat viszont érdemes magas fényvédő faktoros, zsíros krémmel, hiszen ha szerencsénk van, a friss hó mellett szikrázó napsütés vár minket a pálya tetején.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő