Télen is szükség van napvédelemre - naturális képekkel

Télen a legtöbben a szekrény mélyére száműzik a fürdőruhát, a szandált - és a fényvédő krémeket is. Az első kettő rendben is van, de a szakemberek szerint a fényvédő krémeket a hideg évszakban is használnunk kellene.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy mivel télen nincs is meleg, nem kell védenie bőrét a napsugárzástól. A hideg azonban hamis biztonságérzetet ad a káros UV-sugárzással kapcsolatban, és elfelejtjük a fényvédő krémet. Az amerikai Bőrrák Alapítvány adatai szerint a lakosság mindössze 20 százaléka alkalmazza a fényvédelmet egész évben.

Bőrrák - sokkoló képek

Bőrrák - sokkoló képek

Bár a napégésért és a bőrrákért felelős UVB sugarak télen kevésbé intenzívek, az öregedést és bőrrákot okozó UVA sugárzás erőssége nem változik. "A téli sportok nagyon igénybe veszik a bőrt" - mondta el Dr. Arielle Kauvar, a New York Egyetem Orvosi Karának klinikai bőrgyógyász docense. "A síelés és a snowboardozás során bőrünk hosszú ideig van kitéve a napsugárzásnak."
Hiába csak az arcunk van ilyenkor szabadon, a sugárzás két irányból is érkezik: felülről a nap felől és alulról, a hó általi visszatükröződés révén. A téli sportok során a bőrünket ért napsugárzás utóbbi és a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt megfelel a tengerparton tapasztalhatónak, így a hegyekben is szükség van a 30-as faktorszámú naptejre minden két-három órában. Emellett ajkunkat is védeni kell fényvédős szőlőzsírral. A napszemüvegek viselésével pedig nemcsak a szürke hályogot előzhetjük meg, de a szemhéj környékének bőrrákját is.

A szabályok tehát ugyanazok, mint nyáron: gyakran kenjük újra a fényvédő krémet és válasszuk a sűrűbb állagú krémeket, amelyek cink-oxidot tartalmaznak, mivel ezek nem elnyelik, hanem visszatükrözik az UV-sugarakat. A téli sportok űzői számára pedig jó megoldás lehet a legalább 30-as fényvédő faktoros hidratáló krém is.

Képgaléria: HáziPatika.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A bőrt a ceramidok, a hialuronsav és húgysav látják el leghatékonyabban nedvességgel. Ellenőrizze, hogy megtalálhatók-e ezek a hatóanyagok kozmetikumaiban.