Életmentő információk síelni készülőknek

Szerencsére a téli sportolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az első havas napok beköszöntével egyre többen keresik fel a szomszédos országok síterepeit. Vajon milyen veszélyek leselkednek ránk? És vajon tudjuk-e kezelni őket?

A síelés és a hódeszka

Ha nagyon szépen szeretnénk fogalmazni, akkor azt kell mondanunk, hogy a magyar lakosság síelési kultúrája bizony többnyire alacsony, legalábbis mindenképp alacsonyabb, mint azt a nyugat-európai országokban elvárnák. A síelés és a snowboardozás legnagyobb veszélye természetesen az esés, de az ezt követő, csúnya szakmai zsargonnal élve helyszínbiztosítás ismerete is igen fontos lenne, nem beszélve a megfelelő segélynyújtásról. Az esés következtében leggyakrabban ficamok, rándulások, törések, repedések és zúzódások következnek be, ezek közül is nem ritka és veszélyes a gerinc-, illetve koponyasérülés.

Sajnos a törések jelentős része elmozdulással jár, így nem elegendő a gipszelés, hanem műtét is szükséges. A baleset után a legfontosabb a helyszínbiztosítás, illetve a segélyhívás. A nemzetközi szabályoknak megfelelően sípályákon a keresztbe tett síbot jelzi azt, hogy baj történt továbbá, hogy segítségre van szükség. Természetesen a segélyhívást ez nem váltja ki. Fontos, hogy a síbotokat a sérülttől kellő távolságba helyezzük el, hogy azok további sérülést már ne okozhassanak, de ugyanakkor a figyelemfelkeltő jellegük meg legyen. A beteg állapotfelmérése után hívjunk segítséget, a 112-es nemzetközi segélyhívó sok országban kiválóan működik, de az alábbi táblázat is segíthet.

A segélyhívást követően kezdjük meg a sérült ellátását. A síbaleseteknél vérzés igen ritkán fordul elő, az is elsősorban felületes. Vizsgáljuk meg a csontokat, ha törésre utaló jel van, ne mozgassuk a beteget. Különösen legyünk körültekintőek, ha felmerül a gerincsérülés gyanúja, ez a legtöbb esetben feltételezhető. Kövessük nyomon a beteg tudatállapotát, amely részben a koponyasérülésre utalhat, részben jelezheti az esetleges állapotrosszabbodást. Soha ne feledkezzünk meg a kihűlés elleni védelemről, amelyre legjobban az izolációs fólia használható.

A balesetek többsége a síelés első napján következik be

A hazai csúszósport szerelemesek többsége évente csak egy-két alkalommal, akkor is csupán néhány napot tölt sípályán. A baleseti statisztikák szerint a síbalesetek egynegyede a síelés első napján következik be, ez különösen jól megfigyelhető pl. Ausztriában a turnusváltási időszakokban. Szintén az osztrák statisztikák mondják azt, hogy a síelés harmadik napja szintén az átlagosnál több balesetet eredményez, hisz a sportolók ekkor bátorodnak fel.

A legveszélyeztetettebb a 17 és 27 év közötti korosztály, legalábbis az elmúlt években ők szenvedték a legtöbb balesetet. A hazai társadalombiztosítással rendelkezők ingyenes válthatják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely a sürgősségi ellátások terén finanszírozza a kezelés költségeit. Nem árt azonban tudni, hogy bizonyos többlet kiadásokra nem nyújt fedezetet, így a hegyi mentésre és a helikopteres mentésre. Ugyan csak nem terjed ki a költségtérítés a magánkórházi ellátásokra, így nem árt tájékozódnunk, hogy a mentő hova szállít minket.
A síelés, snowboardozás balesetvédelmi szabályai:
 • Sportolás előtt mindig melegítsen be!
 • Tájékozódjon a pálya nehézségi fokáról!
 • Használjon fejvédő sisakot!
 • Használjon gerincvédőt!
 • Legyen önnél izolációs fólia!

Van ahol már kötelező a sisak

Több nyugat-európai ország, sípálya üzemeltető fontolgatja, hogy kötelezővé teszik a gyermekek számára a bukósisak használatát. A hozzánk legközelebb eső Alsó-Ausztria sípályáin 2009. február 1-je óta kötelező a 15 éven aluliak számára a bukósisak viselése. A sisakkampányok a felnőtteket is megcélozzák, különösen mióta ismert személyiségeket is ért baleset sípályán. A sisakot viselő türingiai miniszterelnök életét valószínűleg ez mentette meg, Natasha Richardson - Liam Neeson felesége - viszont nem viselt sisakot, ő meghalt.

Szánkózás

A szánkóbalesetek többsége gyermekkorban következik be, de sajnos sok esetben a szülői felelőtlenség mindig felmerül. Míg a kerékpározás során szerencsére egyre elterjedtebb a védősisak használata, addig a többi gyereksportnál (gördeszka, görkorcsolya, korcsolya), így a szánkózásnál ez nem mondható el. A fejvédő sisak elengedhetetlen kelléke a felelősségteljes szánkózásnak, és sok esetben a gerincvédő is megfontolandó. Az egyes sportokhoz, más és más féle sisakra van szükség, így a normál kerékpáros bukósisak itt nem használható. A téli sportokhoz (síelés, hódeszkázás, szánkózás) a szinte egész fejet védő, közel gömb alakú sisakok ajánlottak, amelyekből csak az arc marad szabadon, célszerű az állvédelmét is biztosító sisakokat előnyben részesíteni. Ha megtörtént a baj ne feledjük, hogy a gyerekek is szenvedhetnek súlyos sérüléseket, ismét a gerinc-, és koponyasérülést emelnénk ki, amelyek leggyakoribb súlyos sérülések közé tartoznak.

Szükséges felszerelés a téli sportokhoz

A téli sportok szerelmesei ne feledjék el átolvasni az alábbi listát indulás előtt:
 • bukósisak;
 • gerincvédő;
 • napszemüveg, síszemüveg;
 • izolációs fólia;
 • napégés elleni krém;
 • napégés kezelésére krém;
 • fertőtlenítő szer;
 • gyorskötöző (mull-lap és pólya).
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag