Valóban létezik szexfüggőség

A szexfüggőség fogalma az elmúlt néhány évben terjedt el, miután a hírességek gyakran ezzel indokolják hűtlenségüket. A kutatók szerint valóban beszélhetünk "hiperszexuális zavarról", ami azonban mást takar.

A kérdésben komoly vita folyik, mióta felvetődött, hogy a szélsőséges magatartásformának helye lehet a mentális betegségek hivatalos kézikönyvében, ami a pszichológusok és pszichiáterek "bibliájának" számít. A szakértők egy csoportja most megállapította azokat a kritériumokat, amelyek alapján kollégáik fölismerhetik és kezelhetik a hiperszexuális zavart .

A követelményeket 207 egyesült államokbeli betegen tesztelték, akik klinikai kezelés alatt álltak. Valamennyien szélsőséges szexuális viselkedés, drog- vagy gyógyszerfüggőség vagy más pszichiátriai betegség, például depresszió miatt fordultak orvoshoz. Az interjúból és pszichológiai tesztekből álló ellenőrzés során a hiperszexuális zavarral küszködők 93 százalékát sikerült diagnosztizálni, így a próba sikeresnek tekinthető.

Szélsőséges szexuális magatartásnak minősül, ha valakinek a testiséggel kapcsolatos viselkedése negatívan hat mindennapi életére, és egyedül képtelen változtatni ezen. "Általában a következmények miatt döntenek úgy, hogy segítséget kérnek" - magyarázta Rory Reid, a Kalifornia Egyetem professzora, az eredményekről beszámoló tanulmány társszerzője. "Én nem hívnám szexfüggőségnek , mert egyelőre nincs elég információnk róla ahhoz, hogy kényszeres viselkedésnek minősítsük" - tette hozzá.

A hiperszexuális zavar definíciójának alapja, hogy a kiváltott magatartás kárt okoz. "Ha valakit egy bizonyos szexuális viselkedés tesz boldoggá, de ez nem jelent veszélyt saját magára és másokra nézve, akkor nincs probléma" - fogalmazott dr. Reid. Egy hozzá forduló pilóta például abban lelte örömét, hogy a magasban maszturbált egészen a végkimerülésig - ez tipikus példát jelent a veszélyes cselekvésre.

A Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint a következő kritériumok teljesülése esetén beszélhetünk hiperszexuális zavarról:

  • legalább fél éve tart
  • a visszatérő szexuális fantáziák idegességet, depressziót és hangulatingadozást eredményeznek
  • a beteg kísérleteket tesz mindennek visszaszorítására
  • a páciens önmagára és másokra veszélyes magatartást tanúsít, ami állandó belső és külső konfliktushoz vezet

A kábítószer- vagy gyógyszerfüggőség és bizonyos kórképek kizárják a hiperszexuális zavar megállapítását, de serdülőkre (18 éven aluliakra) sem szokás vonatkoztatni. Reid professzor elmondta: a jelenség gyökerei többnyire a pubertás során vagy a fiatal felnőttkorban átélt eseményekben keresendőek. A túlzottan gyakori maszturbáció, pornográfia-használat, fizetett szexuális szolgáltatások rendszeres igénybevétele és évi 15-nél több partner tipikus tünet.

A kezelés beszélgetésen alapuló kognitív viselkedésterápiával történik, amely fejleszti a betegek alkalmazkodási és stresszkezelési mechanizmusát, illetve növeli a sóvárgással szembeni önuralmat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)