Szex szülés után: de mikor?

A legtöbb újdonsült anya egyetért abban, hogy a baba érkezését követően az utolsó dolog, ami eszükbe jut, a szex. Azonban nem így van ezzel a partnerük, emiatt sok nő igyekszik már röviddel a szülés után folytatni a házas életet. Mennyit kell várni?

Általánosságban azt javasolja a legtöbb szakkönyv, hogy 4-6 hetet érdemes várni a szülést követően az első alkalomig, függetlenül attól, hogy természetes úton vagy császármetszéssel jött világra a baba, de mindenképpen a nőgyógyásszal kell konzultálni a helyes időpont megválasztásáról. Minden olyan esetben, mikor varratok is hátra maradnak a szülés után (legyen az ok császármetszés, gátmetszés vagy gátszakadás), javasolt a 6. hetet követő felülvizsgálaton zöld utat kérni, korábban nem.

A szülést követően a női szervezet gyógyulási szakaszban van, egyre inkább megszűnik a vérzés, gyógyulnak sebek, a méhnyak bezáródik. A túl korai közösüléssel - például az első 2 hétben - nagy a kockázata a méhfertőzésnek vagy a vérzés tartós fennmaradásának.

Több tényező is befolyásolja, mikor képes egy nő visszatérni a hitvesi ágyba: fájdalomszint, fáradtság, stressz, nemi vágy,félelema szextől vagy a terhességtől, hüvelyszárazság, szülés utáni depresszió.

A szülést követően a női szervezet gyógyulási szakaszban van
A szülést követően a női szervezet gyógyulási szakaszban van. Fotó: iStock

Milyen érzés lesz a szülés után?

Sok oka lehet annak, ha egy házasság szexmentessé válik. Ettől függetlenül nem biztos, hogy akkor jó egy házasság, ha van benne szex. Részletek!

Köszönhetően a szülés utáni időszak alatt a szervezetben lezajló hormonális változásoknak, sok nő hüvelyszárazságot tapasztal, nem csak az első 4-6 hétben. Ha ugyanis szoptat, az ösztrogénszint alacsony, ami nem csak hüvelyszárazsággal, hanem a nemi vágy csökkenésével is jár. Ilyen körülmények között az aktus fájdalmas lehet, a sebek-varrok felszakadása kísérheti, ami tovább nyújtja a felépülési időt.

Ráadásul szülés után a hüvely izomzata lazább és nyúltabb is, ami bár egy átmeneti állapot, de befolyásolják többek között a genetikai tényezők, a baba mérete, a korábbi szülések száma, és a hüvelytorna alkalmazása.

Hogyan kezelhető?

Javasolt a szexuális pozíciók módosítása, hogy a behatolás könnyebb legyen. Hasonló célt szolgál a síkosítók alkalmazása is. Jót tesz a húgyhólyag kiürítése az aktus előtt, a meleg fürdő és nagy fájdalmak esetén fájdalomcsillapítás.

Hüvelysíkosítók széles skálája kapható, azonban nem hormonálisfogamzásgátlásalkalmazása esetén alaposan át kell olvasni a használati utasítást.

A szülés utáni hormondömping időnként kellemetlen tüneteket is okozhat. Közösülés során számolni kell az anyatej szivárgásával, a jelenségen melltartóba helyezett vattalapokkal, vagy az aktus előtti leszívással lehet javítani.

Hogy a szülés után mikor érdemes visszatérni a szexuális élethez, egyénenként változó. A nőknek érdemes megbeszélni partnerükkel és orvosukkal a problémáikat, hogy zökkenőmentesen jussanak túl ezen az időszakon.

Forrás: medicalnewstoday.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.