Szex minden időben

Minden időben gyakoroljuk a szexet: értsd: minden évszakban, minden napszakban és minden életszakaszban, minden történelmi korban. Kezdjük ez utóbbival az elemzést!

Történelmi korokban

Azt hinnétek, Barátaim, mi fedeztük föl a nemiséget? De legalábbis annak cifrázott változatait? Azt hinnétek, a szexuális forradalom találta fel a csoportszexet, a leszbikus szexet vagy a fizetett szexet? Ha úgy volna, akkor is már régen volna: Amerikában ötven éve, Európában negyven éve, nálunk is néhány évtizede. Az ókori görögök és rómaiak már nagy mesterei voltak a szép test élvezetének, Szappho megénekelte a maga leszbikus szerelmi vonzódását, a tehetősebbek szép lányokat és még szebb fiúkat tartottak maguk körül az orgiáik megrendezésére. Jó, nem vették filmre az eseményeket, csak szobrokat és verseket faragtak a kéjről. A magasabb rendű szexuális igények és a kifinomult nemi kultúra a ráérősek és a gazdagok kiváltsága volt mindig. A testét évezredek óta a kiszolgáltatott réteg gyermeke áldozta föl, vagy a léha, jobb létre vágyódó luxusprostituáltak. Talán nincs is változás a történelmi korok szerint a szexben? Nos, a viselkedésben igen. Öntudatosabbak és önállóbbak lettek a nők, érzékenyebbek és figyelmesebbek lettek a férfiak. A változatos és érdekes szex ma is luxusigény: akinek erre is kiterjed a figyelme, az nem a napi megélhetéssel küzd, és nem tartozik a műveletlen-tanulatlan emberek sorába.

Itt jegyzem meg: maga a jó kis szex azért is menő, mert adómentes, tébé-mentes, nem kell hozzá más, csak te és valaki Más.

Gyerekkorban

A titok ott bújik, a gyerek érzi-sejti-tudni véli: van valami izgalom a felnőttek életében, amiről nem szívesen beszélnek. Még az a felnőtt se beszél, aki olyan szívesen oktat, magyaráz, szereti mutatni, hogy ő milyen nagy és okos, tudja mitől nő a fű, mitől jár a villamos, hányat ugrik a veréb, és miért gyógyít a C-vitamin. Ha a gyerek azt kérdezi: hogyan jöttem ki az anya hasából, vagy azt kérdezi: hogy kerültem oda be, a felnőtt zavarba jön, másra tereli szót, elküldi a nagypapához vagy egyszerűen azt mondja: kicsi még ehhez. Ha a gyerek ezt elfogadja, maradnak a fél-információk (hogy mit mond az óvodában a Miki vagy a Szandra, mert nekik nagy tesójuk van), mit lehet sejteni a filmekből és nagyobb korban a viccekből. Siegmund Freud szerint létezik egy látencia-kor, amikor a gyerek érdeklődésén kívül marad a szex. Amikor már nem és még nem foglalkoztatja igazán, sőt látszólag egyáltalán ez a téma. Ez a kor valójában ugyanolyan fontos lesz a párkapcsolat szempontjából mint a 12 éves kor utáni, mert ez idő alatt történik a felkészülés. Amikor a lányok csak lányokkal játszanak, a fiúk csak fiúkkal, az idő alatt is lesik egymást a távolból, tanulják a lányos viselkedést egymástól, a fiús viselkedést egymástól. Raktárba kerülnek a felnőttek tréfálkozásai a szerelemről, meg hogy kibe vagy beleesve, úgy tesz a gyerek, mint akitől semmi nem esik távolabb, mint a másik nem. De nem! Ez a készülődés is fontos része a nagy kilépésnek, amikor lassan férfivá és nővé érik, hogy a másik neműek szeme elé kerüljön. Kilép a porondra, hogy meglássák, és tetszést keltsen és megszeressék.

Kamaszkorban

A nagy kérdés: mikor lépjük át a bűvös küszöböt? A felnőttek nagy tévedése: nem mehetsz el éjszakázni! Mintha a szüzességet nem lehetne elveszíteni fényes nappal, amikor a jó szülők dolgoznak! Szex? Minden időben! De hogy mégis mikor? Vagy mikor ne? "Tíztanácsolat" kamaszoknak

  1. ne tedd, ha nem gondoskodtál fogamzásgátlásról,
  2. ne tedd, ha nincs benned vágy a szex iránt,
  3. ne tedd, ha nincs benned vágy a partnered iránt (csak a szex iránt kevés),
  4. ne tedd, ha él benned a vágy, de nem a melletted lévő partner iránt,
  5. ne tedd, ha nincs olyan intim kapcsolat köztetek, hogy beszélgetni is tudnátok ilyen intimitással,
  6. ne tedd, ami nem esik jól a másiknak (akkor se, ha neked jó)
  7. ne engedd, ami nem esik jól neked (akkor se, ha neki jó lenne),
  8. ne tedd, ha fenyegetnek,
  9. ne tedd, ha zsarolnak (akár érzelmileg: bizonyítsd be, hogy szeretsz),
  10. ne tedd, ha mindenki megtette, csak még te nem.

Felnőttkorban

A fenti igazságok minden időben érvényesek a szexre. Dolgoznak a hormonok, csak adja az ég, hogy akkor és ott legyen valaki, akinek szintén munkálkodnak a vágykeltő hormonjai, az apró körülményeket megoldjuk valahogy. Térben és időben? Az emberi lelemény csodákra képes! Ha van kivel és van kedvünk, nem válogatunk a helyszínekben: volt már szerelmi fészek a pajta, a hátsó ülés, a természetnek az a lágy öle, a játszótér padja, a szénakazal, a női toalett, a főnöki íróasztal, a fogorvosi szék, a színpad alatti árok, az árokparti tölgyfa, a zongora teteje, a perzsaszőnyeg, a tengerparti homok és néha az ágy is. A felnőttek mindenre képesek és legjobban azon csodálkoznak, amikor nem egy filmben látják vagy egy romantikus regényben olvassák a vad szex furcsaságait, hanem ők maguk lesznek a szereplők. Amit valaha elítéltek (vagy irigyeltek?), valósággá válhat, hogy a későbbi szeretőknek még nehezebb dolguk legyen: ezt múld fölül, ha tudod!

A kamasz gyerekek megdöbbenve és megrendülve veszik tudomásul a tényt, hogy az ő szüleik is élnek egymással szexuális életet. Ez ma is tabu-téma és helyesen: lehet beszélgetni a szexről általában, de nem szabad konkrétan a felnőttek nemiségéről a gyerekekkel tárgyalni. És hasonlóképp: a gyerekek nemi élete is titok a szüleik előtt! Joguk tudni, hogy kivel jár, hogyan védekezik és kell-e bármilyen segítség, de ennél többet csak a nagyon bizalmas kapcsolatban várjon a szülő.

Idősebb korban

Mikor is? Vajon ki tudná meghatározni, mikortól idős valaki? Épp annyira titok, mint mikortól lesz kamasz és mikortól felnőtt? Olyat is ismerek, aki örökös kamasz és soha nem nő fel, hatvan évesen is kamasz marad. A szexuális igényekről sokan azt képzelik, hogy valamekkora "adaggal" jövünk a világra és ez előbb-utóbb elapad. Van, aki attól fél, hogy az aktív szex korábbi zárórát hoz magával. Van, akinek soha nem volt fontos a saját szexuális élete, akár félelmet vagy gátlásokat ébresztett benne és alig várja, hogy végleg lemondjon erről a kötelességéről. Mások meg addig érzik embernek (nőnek vagy férfinak) magukat, amíg valakire vágyakozni tudnak. Fontos hírem van: ha nem mondunk le erről a jogról, lehetőségről, életmódról, akkor még nyolcvan évesen is művelhetjük. Ha kihagyunk éveket vagy évtizedeket, nehezebb újra aktivizálni a testünket: ő is felejt, ha nincs edzésben.

SZEX? MINDEN IDŐBEN: az ókorban, a középkorban, nappal és éjjel, télen és nyáron, fiatalon és öregen, reggel és este, csak találjuk meg a mindenkori megfelelő társat hozzá, nőt, férfit, ahogy tetszik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció