Orális szextől 22-szeres az esély a rákra

Drámaian megemeli az orális szex a fejnyakrák esélyét, állítja egy tanulmány.

Míg ezen ráktípust főként erős dohányosokhoz és alkoholistákhoz kötötték - főként életük későbbi szakaszához -, az elmúlt években egyre több hír érkezett a humán papillómavírusról, amely jórészt az orális szex miatt képes elkezdeni pusztítását a szájban és rákhoz is vezethet.

A vírus egyik fajtája, a HPV-16 köztudottan garattumorokat okoz a szájpadlás puhább részén, a nyelvgyöknél, illetve a mandulánál - és ugyan a HPV nem okoz közvetlenül rákot, olyan változásokat eredményez a sejtekben, amelyek hatására azok sokkal esélyesebben válnak rákossá.

Ezt sokan nem tudják az orális szexről A szájjal történő kényeztetés a normális szexuális élet élvezetes velejárója lehet, de sajnos nincs mindenki tisztában azzal, hogy komoly veszélyforrás is lehet.
Kattintson!
A férfiaknál, állítja az NHS brit egészségügyi szakszolgálat, kétszer nagyobb eséllyel alakulnak ki fej-nyaki daganatok, mint a nőknél. Mindez nem az egyetlen kutatás a témában: a The New England Journal of Medicine arról publikált, hogy a HPV-fertőzötteknél 32-szer esélyesebben jelentkezik a száj- vagy torokrák, a Journal of Clinical Oncology pedig arról írt, hogy a HPV több fej-nyak daganatért felelős, mint a dohány vagy az alkohol.

A HPV bőrkontaktus révén terjed, így nem csak szex közben kaphatjuk el - emiatt a vírus szinte mindenkit megfertőz élete valamely szakaszában. A legtöbb embernél lepattan egy erősebb immunrendszerről és nem okoz problémát - vannak azonban olyanok, akiknél megmarad és események hosszabb láncolatának végén méhnyak-, pénisz-, ánusz-, vagina- vagy szájrákot okoz.

Nőhet a szájrák kockázata

Nőhet a szájrák kockázata Körülbelül 15 HPV-típus okozhat méhnyakrákot, ezek közül a már említett HPV-16 a legerősebb. A legveszélyesebb típusok (HPV-16, HPV-18) nemi úton terjednek, és ezek is okozzák a méhnyakrák-diagnózisok mintegy 95 százalékát - a JAMA Oncologyban publikált kutatás pedig ezeket köti a szájrákhoz.

Mindezek mellett a UCLA egy kutatása Dr. No-Hee Park kutató vezényletével azt mutatta ki, hogy a száj sejtszinten nagyon is olyan struktúrájú, mint a méhnyak, illetve a vagina - mindkét szervnek olyan felhámszerkezete van, amelyet a HPV-16 és -18 is becéloz. A szájrákok nagy része pedig felhámsejtekből indul ki - olyan problémákból, amelyek a méhnyakráknál is megfigyelhetőek. Dr. Park kutatása arra is rámutat, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás hatására erősebben terjed a HPV - mindez pedig agresszív szájrákhoz vezethet, az eredmények szerint akár 22-szer esélyesebbek is lehetünk arra, hogy egy halálos tumor kifejlődik bennünk.

Forrás: www.dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.