Mégsem fokozzák a vágyat az ismert vágyfokozók?

Egyes ételek, például az eper, az osztriga és a csokoládé fogyasztása már önmagában is szexivé tesz. De valóban igaz a mítosz, miszerint ezek a vágyat is fokozzák?

"Az afridiziákumokat már több ezer éve használják szerte a világon, de a hatásukra vonatkozó tudományos bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre" - mondta el Massimo Marcone, a kanadai Guelph Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének professzora.

A merevedési zavarokat általában szintetikus gyógyszerekkel kezelik, azonban ezek a gyógyszerek számos mellékhatást okozhatnak, így fejfájást, izomfájdalmat vagy látászavart, továbbá más gyógyszerekkel együtt szedve veszélyesek lehetnek, ráadásul a libidóra nem is hatnak.

Marcone és John Melnyk mesterképzésben résztvevő hallgató több száz olyan tanulmány adatait elemezte, amelyek a gyakran fogyasztott vágyserkentők hatását vizsgálták. Közleményük a Food Research International folyóiratban jelent meg.

Kiderült, hogy a ginzeng, a sáfrány és a Nyugat-Afrikában honos yohimbe fa egyik vegyülete, a yohimbin javítja a nemi működést. A bor és a csokoládé bár ugyanilyen hatással bír, de ezt teljes egészében pszichológiai okok magyarázzák. Például a varangyos békából készült termékekről a forgalmazók azt állítják, fokozzák a vágyat, azonban a kísérletekben épp ellenkező hatást tapasztaltak, sőt ezek akár mérgezőek is lehetnek.

Fokozott nemi vágyról számoltak be a dél-amerikai muira puama, az Andokban növő macagyökér, illetve csokoládé fogyasztása után is. Ugyan a csokoládét vágyfokozónak tartják, a vizsgálatok szerint nem áll összefüggésben a szexuális izgalommal vagy a kielégüléssel. "Lehetséges, hogy néhányan érzik a csokoládé egyes összetevőinek hatását, főként a fenil-etilaminét, amely befolyásolja az agy szerotoninszintjét" - magyarázta Marcone.

Az alkohol bár serkenti a vágyat, de negatívan befolyásolja a szexuális teljesítményt. A szegfűszeg, a szerecsendió, a fokhagyma, a gyömbér és az ámbra mind összefüggést mutat a fokozott szexuális tevékenységgel.

"Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy széles körben javasolhassunk élelmiszereket, mint hatékony vágyfokozókat" - foglalta össze a kutató. - "Ehhez még több klinikai kísérletre van szükség."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)