Kiderült, miről csetelnek a fiatalok

Február óta heti háromszor csetelhetnek tinédzserek egy ingyenes applikáción keresztül bármilyen szexszel kapcsolatos kérdésről a témában járatos felnőtt önkéntesekkel.

A gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány szexedukációs programja, a Yelon egyrészt 10-18 éves gyerekeknek szóló, testükkel, lelkükkel, szexualitásukkal és kapcsolataikkal foglalkozó információs honlap, másrészt ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás és cset - írja az index.hu.

"Gyakran olyan tévhitek miatt aggódnak és szorongnak, ami egy 5-10 perces beszélgetés alatt könnyedén tisztázható. Ilyen tipikus kérdés például, hogy pattanásos leszek-e, ha maszturbálok. Mikor úgy tudunk elköszönni, hogy érezhetően lazább és könnyedebb lett a gyerek a beszélgetéstől, az engem is mindig megnyugtat és feltölt" - mondta a lapnak az egyik önkéntes, Barbara, amikor arról kérdezem, miért szereti ezt a munkát.

Hiába találkoznak a gyerekek egyre korábban explicit szexuális tartalmakkal, a szexualitás körül Magyarországon még mindig rengeteg a tabu, és a témát szinte áthatolhatatlan prüdéria övezi. Hogy milyen volt a szexuális felvilágosítás régen és milyen ma? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

A februári indulás óta körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent. A működésük négy hónapja alatt készített statisztikájukból kiderül, hogy leggyakrabban a szerelem és szexualitás témaköreit említik a beszélgetések, de például 57 esetben előkerült a félelem, a szorongás, 24 esetben pedig bántalmazásról, abúzusról is beszámoltak a gyerekek. Utóbbi eset a legkomplikáltabb az önkéntesek szerint, mert a cset természetéből adódóan korlátozottak a segítség lehetőségei.

Körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent
Körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent

A tinédzserek teljesen anonim módon kérdezhetnek a felnőttektől, és a program rendkívüli módon védi is az anonimitást, így konkrét példákat sem árulhatnak el a csetelő felnőttek arról, hogy milyen beszélgetések zajlanak a hétfőn, szerdán és szombaton este 18-tól 22 óráig nyitva tartó csetidőszakokban. Annyira védett a Yelon rendszere, hogy amint vége a beszélgetésnek, törlődik a teljes csetfolyam, nehogy valaki, aki a tini telefonjával babrál, elolvashassa.

A Yelont 10-18 éveseknek ajánlják, de az ügyelők direktben nem kérdezik meg a csetpartnereiket arról, hogy hány évesek, csak ha a beszélgetés szempontjából az életkor különösen fontos. Amennyiben súlyos abúzus, bűncselekmény merül fel a beszélgetésben, akkor igyekeznek afelé terelni a gyereket, hogy beszéljen valakivel róla a környezetében. Arra is volt már példa, hogy a tini segítséget kért egy bántalmazási ügyben: vele a cset keretein kívül folytatták a beszélgetést.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső