Kiderült, miről csetelnek a fiatalok

Február óta heti háromszor csetelhetnek tinédzserek egy ingyenes applikáción keresztül bármilyen szexszel kapcsolatos kérdésről a témában járatos felnőtt önkéntesekkel.

A gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány szexedukációs programja, a Yelon egyrészt 10-18 éves gyerekeknek szóló, testükkel, lelkükkel, szexualitásukkal és kapcsolataikkal foglalkozó információs honlap, másrészt ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás és cset - írja az index.hu.

"Gyakran olyan tévhitek miatt aggódnak és szorongnak, ami egy 5-10 perces beszélgetés alatt könnyedén tisztázható. Ilyen tipikus kérdés például, hogy pattanásos leszek-e, ha maszturbálok. Mikor úgy tudunk elköszönni, hogy érezhetően lazább és könnyedebb lett a gyerek a beszélgetéstől, az engem is mindig megnyugtat és feltölt" - mondta a lapnak az egyik önkéntes, Barbara, amikor arról kérdezem, miért szereti ezt a munkát.

Hiába találkoznak a gyerekek egyre korábban explicit szexuális tartalmakkal, a szexualitás körül Magyarországon még mindig rengeteg a tabu, és a témát szinte áthatolhatatlan prüdéria övezi. Hogy milyen volt a szexuális felvilágosítás régen és milyen ma? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

A februári indulás óta körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent. A működésük négy hónapja alatt készített statisztikájukból kiderül, hogy leggyakrabban a szerelem és szexualitás témaköreit említik a beszélgetések, de például 57 esetben előkerült a félelem, a szorongás, 24 esetben pedig bántalmazásról, abúzusról is beszámoltak a gyerekek. Utóbbi eset a legkomplikáltabb az önkéntesek szerint, mert a cset természetéből adódóan korlátozottak a segítség lehetőségei.

Körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent
Körülbelül ezer beszélgetést vezényeltek le a Yelon önkéntesei, ami 650 órányi csetelést jelent

A tinédzserek teljesen anonim módon kérdezhetnek a felnőttektől, és a program rendkívüli módon védi is az anonimitást, így konkrét példákat sem árulhatnak el a csetelő felnőttek arról, hogy milyen beszélgetések zajlanak a hétfőn, szerdán és szombaton este 18-tól 22 óráig nyitva tartó csetidőszakokban. Annyira védett a Yelon rendszere, hogy amint vége a beszélgetésnek, törlődik a teljes csetfolyam, nehogy valaki, aki a tini telefonjával babrál, elolvashassa.

A Yelont 10-18 éveseknek ajánlják, de az ügyelők direktben nem kérdezik meg a csetpartnereiket arról, hogy hány évesek, csak ha a beszélgetés szempontjából az életkor különösen fontos. Amennyiben súlyos abúzus, bűncselekmény merül fel a beszélgetésben, akkor igyekeznek afelé terelni a gyereket, hogy beszéljen valakivel róla a környezetében. Arra is volt már példa, hogy a tini segítséget kért egy bántalmazási ügyben: vele a cset keretein kívül folytatták a beszélgetést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)