Igaz szerelem: megvan a titok

Erotika, harmónia, a szívek és agyak közelsége - így összegzi az igaz szerelem titkát egy filozófus.

"Szeretlek!" Túl elavult? Akkor tessék egy modernebb verzió: "Invesztálok beléd!" Ja, hogy ez meg túl hűvös? És persze ezt senki sem mondja ki, de azért sokan gondolják így. De mi van akkor, ha a befektetés rosszul sikerül? - ezt vizsgálja a német Focus magazin szerzője, a filozófus és bestseller-szerző Wilhelm Schmid.
Schmid szerint a szerelem voltaképpen a szerelemnek tulajdonított jelentések összegzése. Függ attól, hogy mit várunk el, mit keresünk és miről álmodozunk. Beleérthetjük ebbe a saját elképzeléseinket és azokat a jelentéseket, amelyeket hozzá fűzünk.

Az elvárásokon kell változtatni

Bár a valóságban senki sem elégedett teljes mértékben a másikkal, általában ettől el szoktunk tekinteni. Mindenkori elvárásaink, elképzeléseink ugyanakkor hatnak a valós tapasztalatainkra. Ha azt képzeljük, hogy a szerelem csupa harmónia, akkor éppen ezt várjuk el egy kapcsolattól. Ilyenkor persze csalódás a dolgok vége. Ha viszont azt képzeljük, hogy a szerelem időnként harmonikus, viszont azért vannak viták és bosszúságok, akkor a csalódást határok között tarthatjuk. Éppen ezért inkább az elvárásokon kell változtatni, ha a szerelem problémát okoz.

9 mondat, amit sose mondjunk egy férfinak

A szavak bármilyen kapcsolatot akár percek alatt tönkretehetnek. Az évek óta tartó kapcsolatot is el lehet rontani azzal, ha a nő olyan dolgot mond, amivel összetöri a férfi szívét. Íme, 9 kerülendő mondat!

Mindez a széles körben elterjedt elképzelésre is vonatkozik: a romantikus szerelemre. Mármint arra, hogy mindig, mindenütt érzelmeket akarunk, és persze mindig jó érzéseket, ne legyen semmilyen zavar, és ne legyenek hétköznapok se. Pedig már a korai romantikusok is rájöttek, hogy a kizárólag jó érzéseken alapuló szerelem nem igazán élhető dolog. A probléma azóta is létezik. Éppen ezért Schmid inkább azt javasolja, némileg a romantikusokat is figyelembe véve, hogy egy jobban élhető formulát dolgozzunk ki magunkban. Hagyjuk néha levegőhöz jutni magunkat, és egymást is.

A szerelmeseknek nemcsak egymással, hanem önmagukkal is foglalkozniuk kell. Az élet polaritásához ugyanúgy hozzátartozik a bánat is, ahogy az öröm, az erős érzelmek és unalmas szokások is. Kell az érzelmes romantika, de kell a józan, pragmatikus gondolkodás is. Ez segít megbirkózni a a mindennapokkal, a vitákkal.

De mire való a szerelem, ha ennyi fáradsággal jár? - teszi fel a kérdést a filozófus. A válasz egyszerű: mert az értelem erős tapasztalatait közvetíti. A szerelem értelme ugyanis az értelem megteremtése - ez nagyon filozofikusan hangzik, de aki átélte már ezt az tudja, mit jelent. Azaz, hirtelen értelme lesz a madarak csicsergésének, ha szerelmesek vagyunk. Ha nem vagyunk azok, legfeljebb bosszankodunk, hogy reggel felébresztettek, vagy meg sem halljuk őket.

A szerelem az összes érzékünket aktiválja

A sok elméleti fejtegetés után a filozófus nem kerüli meg a testi szerelem kérdéseit sem. A szerelem testi szinten ugyancsak az érzékiséghez és az értelemhez kapcsolódik. Sok erotikus tapasztalat az érzékek által válik lehetségessé. Egymást látni, hallani, egymás illatát beszippantani, egymást megérinteni, megízlelni - ezek nemcsak érzések, hanem testi vonatkozású dolgok is. A szexualitás csak az erotika egy része. Ez gondoskodik a rózsaszín ködről, ami a szerelmeseket elborítja. Itt tényleg a szerelmeskedésről van szó, a szexuális vágy az ember természetes velejárója.

A szerelem fenntartása mindkét fél dolga

A szerelem fenntartása mindkét fél dolga


De a gyakorlás is fontos ezen a téren, ahogy a tudás is - a másik nem szexualitását is ismernünk kell. Ez a harmonikus kapcsolat alapja, és sok szemrehányást előzhetünk meg ezáltal. Schmid szerint a férfiaknál már az anyaméhben erősebben fejlődik ki a szexualitással és agresszióval kapcsolatos agyi terület. A nőknél viszont a kommunikációs központ fejlődik jobban. Ennek oka az evolúció, de a következmények egyértelműek: sok férfinak tényleg csak "egy dolgon" jár az esze, és gyorsan el akar jutni "odáig". (Ezt egyébként nem minden férfira igaz, erről korábban már írtunk.)

Minden "igazi" kapcsolathoz hozzátartozik a beszélgetés - ha ez nincs, akkor a partnerek eltávolodhatnak egymástól. A beszélgetésre mindig legyen idő, ez segít a szürke hétköznapok átvészelésében is. Ugyanakkor a szürke hétköznapoknak is megvan a funkciójuk: ezek akkor jönnek jól, amikor a szerelem éppen szünetet tart. (Ezért tartósabbak azok a kapcsolatok - amint arról egy korábbi cikkünkben írtunk - ahol egy háztartásban élnek a partnerek, hiszen a mindennapi ügyek intézése, a gyerekek nevelése közös feladatokat ad, még akkor is, ha esetleg éppen nem az érzelmek játsszák a partnerek között a fő szerepet.)

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktornő! 8 éve vagyok párkapcsolatban a barátnőmmel, mind a kettőnknek első szerelem/párkapcsolat. Sajnos a barátnőmnél elmúlt a szerelem, és a szex nála nem működik szerelem nélkül. Nálam minden rendesen működik 8 év után is, ugyanúgy kívánom és szeretem. Ő mondta is, hogy lehet élete hibáját követi el azzal, ha külön válunk, de szeretne mással is tapasztalatot szerezni. Szerinte, ha kicsit külön mennénk egymástól, akkor lehet, hogy évek múlva jobban működne minden közösen. Én nem szeretnék mással lenni, és azon vagyok, hogy valami kiutat találjak belőle. Valahogy újra belém kellene, hogy szeressen és akkor megoldódna a problémám. Van remény, hogy újra fellángoljon a szerelem?

Kedves Kérdező! Ezt nagyon nehéz megmondani, erre valószínű, hogy még a barátnője sem tudja a választ. Azt kell mondjam, hogy természetes az, ha a barátnője másokkal is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ha most meggátolja ebben és val...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag