Hüvelyszárazság sugárkezelés miatt

A hüvelyszárazságot, vagy orvosi nyelven a lubrikáció (nedvesedés) hiányát kiváltó tényezők igen változatosak lehetnek. Kevesen tudják, de például kismedencei sugárkezelés miatt is jelentkezhet. Milyen mellékhatásokra számíthatunk még ilyen esetben, és mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

Mi a sugárkezelés?

Hogyan alapozhatja meg azendometriózisa hüvelyszárazság kialakulását? Részletek itt.

A sugárkezelés a daganatterápia egyik fő kezelési módja a kemoterápia és a gyógyszeres kezelés mellett. A külsőleg, illetve belsőleg alkalmazott sugárterápia lényege, hogy a daganatos sejteket ionizáló sugárzással pusztítják el, a sugárzás ugyanis ionizációt indít be a sejtekben, ami szabad gyökök képzésével károsítja azok DNS-ét. A terápia azért alkalmas a daganatos betegségek kezelésére, mert ugyan a beteg ép szövetei is sugárzást kapnak, azoknak viszont általában alacsonyabb a sugárérzékenysége, mint a daganatos sejteknek.

Elsősorban jól körülhatárolható, helyi vagy helyileg terjedő rákos betegségnél alkalmazható, de használják áttétes daganatoknál, illetve agyi, tüdő-, máj- és csontáttéteknél is. Ugyancsak előfordulhat, hogy korai stádiumú, kis méretű tumorokat kezelnek sugárterápiával. A sebészettel szemben előnye, hogy határa nem olyan éles, mint a műtéti területeké, emiatt nagyobb területeket lehet vele besugározni, mint amekkorát egy sebész általában operálni tud. A sugárkezelés alkalmazási módja többféle: lehet műtétet kiegészítő eljárás (végezhetik azt megelőzően, vagy a műtét után is, hogy javítsa a gyógyulási esélyeket), alkalmazhatják elsődleges gyógyító eljárásként, vagy javasolhatják a tünetek csökkentésre is.

A kismedencei sugárkezelés megviseli a hüvely állapotát
A kismedencei sugárkezelés megviseli a hüvely állapotát

Kismedencei sugárkezelés: ilyen mellékhatásokkal járhat

A kismedencei sugárkezelést általában az emésztőrendszer alsó szakaszában megjelenő, illetve nőgyógyászati daganatok esetén alkalmazzák, például méhdaganatok, petefészek-, prosztata-, húgyhólyag-, valamint vastagbél- és végbélráknál. Mivel a sugárterápia helyi kezelés, tehát mellékhatásai is a test kezelt pontján várhatóak, kismedencei besugárzás esetén elsősorban a nemi szerveket, illetve szexuális funkciókat érintő mellékhatások jelentkezhetnek. A kezelés alatt számítani lehet hasmenésre, gyakori vizelési ingerre, égő érzés megjelenésére vizeléskor, bőrvörösségre, a testszőrzet tartós kihullására, illetve hüvelyszárazságra. A később (vagyis a terápia után) jelentkező panaszok közül a legjellemzőbbek az emésztési zavarok, a véres széklet, a gyakori vizelési inger/vizelés, ameddőségés a korai menopauza.

A hüvely különösen megszenvedi a kismedencei sugárkezelést. A páciensek váladékozást, érzékenységet, fájdalmat, viszketést, szárazságot, hegesedést, a rugalmasság/tágulékonyság, illetve a libidó csökkenését tapasztalhatják. Mindezen szimptómák amellett, hogy kellemetlen, kínzó élménnyé teszik például a szexuális együttlétet, még önértékelési problémákat is okozhatnak. Hiszen ha nem vagyunk elégedettek magunkkal - jelen esetben a számtalan testi tünet miatt -, akkor nem érezzük úgy, hogy kívánatosak lennénk.

Mi segíthet?

Az egyik legfontosabb, hogy kezeljük a sugárkezelés miatt kialakult hüvelyszárazságot. Hüvelyszárazság esetén a hüvely és a szeméremtest vérellátása gyengül, a szövet tónusa, rugalmassága, ellenállása csökken, ez pedig számos negatív következménnyel járhat. A hám síkossága csökken, sérülékenyebbé válik, a sérülések pedig a rosszabb vérellátás miatt nehezebben gyógyulnak, és fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

Az aktus során jelentkezőfájdalomsíkosító zselék, kúpok használatával elkerülhető, de ezek a kiszáradt hámot nem regenerálják. A különféle hormonmentes készítmények azonban igen: amellett, hogy mérséklik a tüneteket, segítenek a kiszáradt hám állapotának helyreállításában is, így a hüvely ismét síkosabbá, rugalmasabbá válik. A kulcsszó egyébként a hormonmentes! Mivel egyes szövetek rosszindulatú sejtburjánzását az ösztrogén hormon elősegítheti, így bizonyos típusú daganatos betegségek, példáulemlőrákesetén a tünetek - így a hüvelyszárazság - kezelésekor ellenjavallt hormontartalmú termékeket használni.

Az egyéb nőgyógyászati tünetek mérséklésére hasznosak lehetnek például a medencefenéki izomlazító gyakorlatok. A medencefenék a szeméremcsont és a farokcsont között található, feladatai közé tartozik a kismedencei szervek, például a méh, húgyhólyag, végbél alátámasztása, a húgycső és a végbél záróizomzata működésének segítése, de fontos szerepe van a szexualitásban is. Ha rendszeresen tornáztatjuk ezt a részt, azzal javíthatjuk a medencefenéki izmokat ellátó idegek működését, erősíthetjük az izmokat. Aki nem idegenkedik tőle, hüvelyi dilatátort is használhat, ez egy olyan eszköz, amely a hüvely mechanikus kitágítására, megnövelésére alkalmas, és enyhíti a sugárkezelés mellékhatásaként megjelenő csökkent tágulékonyságot. Mindezekről érdemes a kezelőorvosnál érdeklődni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció