Ha fáj a szex... (2)

Egy felmérés szerint minden 2. nő érez valamilyen típusú fájdalmat szex közben vagy utána. Riasztóan magas szám, főként azért, mert a különböző egészségügyi okokból fakadó nyilallás, szúrás vagy tompán hasogató kellemetlen érzés gyakran könnyen megszüntethető.

A fájdalmas nemi életet orvosi szaknyelven dyspareunianak nevezik, és többféle oka lehet. Előfordul, hogy bizonyos lelki - gyakran tudattalan - tényezők játszanak kulcsszerepet abban, hogy a nő számára nem élvezetes a szex, az ilyenkor fellépő fájdalom is lehet tisztán pszichés eredetű. "Ettől függetlenül érdemes először szakorvossal megvizsgáltatni, hogy nincs-e valamilyen fizikai eltérés, hiszen egy sor elváltozás is megkeserítheti a szexualitást" - mondja dr. Skriba Eszter szülész-nőgyógyász. Segítségével összeszedtük a leggyakoribb okokat, melyek a fájdalmas szex hátterében állhatnak.

Huh, ez tényleg fáj - közben

Szűk hüvely

A panasz jellege: Nehezebb behatolás, illetve aközben fellépő fájdalom, főként, ha viszonylag gyors az együttlét, és nincs idő vagy kedv az egymásra hangolódásra.

A megoldás: "Azt szokták mondani, hogy a méret a lényeg, itt azonban pontosan arról van szó, hogy az ilyen szempontból "szerencsésnek" mondott férfiak fájdalmat is okozhatnak, amennyiben kifejezetten szűk a hüvely. Mindannyian mások vagyunk, anatómiai szempontból sem tökéletesen azonosak. Vagyis alkati adottság, hogy ki milyen hüvelybemenettel rendelkezik. Nem kell, hogy ettől megijedjünk, hiszen a hüvely rugalmas és a gát is nyúlékony. Ahhoz azonban, hogy ne történjen felmaródás, komolyabb súrlódás, sérülés, ilyen anatómiai adottságok esetén több testi-lelki előkészítésre van szükség az együttléthez" - ajánlja dr. Skriba Eszter.

Hüvelygyulladás

Tudta? Az intim mosakodószerek túlzott használata szintén elbillentheti a hüvely kémiai egyensúlyát, és mindennapos tisztaságibetét-használat mellett (bármilyen "lélegző" betétet is használunk), nem tudnak megfelelően szellőzni az intim testtájak, megnövelve a fertőzés esélyét. A panasz jellege: égő, viszkető hüvelybemenet, illetve diszkomfort-érzet, mely az együttlétek után fokozódhat, közben pedig folyamatosan felléphet, esetleg folyás.

A megoldás: Az első és legfontosabb kideríteni, hogy milyen jellegű a gyulladás , mi okozza azt. A hüvelyben bizonyos tejsavbacilusok tartják fenn a hüvely egészséges, savas kémhatását, melynek köszönhetően képes a szervezet megküzdeni a betolakodó, fertőzést okozó baktériumokkal. Ám amennyiben ez a kémhatás megváltozik, a védelem is gyengül, és ez gombás illetve bakteriális fertőzéseknek ad utat.

"Gomba esetén a nemi szerv lehet lilás vagy pirosas színű, a kellemetlen érzések mellett sárgás-fehéres, "túró jellegű" folyást tapasztalunk, akut bakteriális fertőzésnél pedig szürkésebb, "halszagú" lehet a váladék. Krónikus fertőzések esetén előfordulhat, hogy az összes tünet a diszkomfort-érzet, más komoly panasz nincs. Ha érezzük, hogy nem stimmel valami, csakúgy, mint az egyértelműbb tünetek esetén, keressünk fel nőgyógyászt, mert csakis a kenet kitenyésztésével lehetünk biztosak a fertőzés eredetében, és ennek megfelelően tudunk adott kezelés mellett dönteni - mondja a doktornő.

Szülés utáni gátseb

A panasz jellege: Még a szülés után három hónappal is fájdalmas az együttlét.

A megoldás: Érdemes síkosító készítménnyel masszírozni a gátat, mely rugalmasabbá teszi a területet, megkönnyítve a behatolást. A gátseb gyógyulását jégkockával és körömvirág krémmel is elő lehet segíteni illetve különböző illóolajos fürdőkkel, de ehhez előbb kérjük nőgyógyász jóváhagyását.

A fájdalmas szexet számos nőgyógyászati probléma okozhatja

A fájdalmas szexet számos nőgyógyászati probléma okozhatja

Petefészek-ciszta

A panasz jellege: Nyomó vagy nyilalló fájdalom, esetleg csak az egyik oldalon.

A megoldás: "A kismedencében bizonyos térfoglaló folyamatok is állhatnak amögött, ha szex közben fájdalmat tapasztalunk. Már a tüszőrepedéskor létrejövő húzó-nyilalló fájdalom is érezhető lehet, gondoljunk bele, miért is ne okozna akkor fájdalmat az érett tüszőnél is nagyobb ciszta! Az ilyen elváltozás döntő részben jóindulatú, általában a következő hónapban spontán elmúlik, így ha az orvos is ezt javasolja, nem szükséges foglalkoznunk vele. A fájdalmas együttléteknél a pozícióváltás hozhat enyhülést" - tanácsolja a szakorvos.

Hüvelyszárazság a menopausa idején

A panasz jellege: A hüvely nedvességet veszített, csökken a nyálkahártya feszessége, sőt viszkethet, húzódhat is.

A megoldás: Recept nélkül kapható ösztrogéntartalmú krémek kúraszerű használatával karban tartható a hüvely, megszüntetve a problémát.

Allergia (az óvszerre)

A panasz jellege: bőrirritáció, kipirosodás, viszketés gumióvszer használata mellett.

A megoldás: "Amennyiben kizártunk minden fertőzést, fény derülhet rá, hogy a latex, esetleg a síkosító allergizáló hatása okozza a panaszokat. Ne felejtsük el, hogy az intim lemosó összetevőjére vagy bármilyen más kozmetikumra is reagálhat irritációval a bőr, ilyenkor a megoldás ezek használatának mellőzése" - mondja a nőgyógyász.

Utána a legrosszabb

Húgyúti fertőzés

Tudta? A vérbőség, így a szexuális élet és a menstruáció is kedvez a húgyúti tünetek kialakulásának, de az is előfordulhat, hogy a végbél környékén lévő baktériumok jutnak el a gáton át a húgycsőhöz, és az okoz fertőzést. A húgycső irritációjának érzete hasonlíthat a G-pont stimulációjához, így azoknál, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésre, maga az együttlét is elindíthat egy félelmi reakciót a másnapi "eredménytől". A panasz jellege: órákkal az együttlét után csípő, égő érzés kíséri a vizelést, egyre gyakoribb a vizelési inger, ám ilyenkor a vizelet mennyisége elenyésző is lehet és folyamatos a fájdalom.

A megoldás: "Akut panasz esetén elkerülhetetlen, hogy amennyiben van konkrét kórokozó, célzottan kezelhessünk. Még az is előfordulhat, hogy a vizelettenyésztés eredménye negatív, mégis baktérium áll a háttérben, mivel bizonyos atípusos baktériumok megjelenhetnek a húgycsőben, ott szubakut tüneteket okozva. A hólyag nyálkahártyája képes "emlékezni" a korábbi baktériumokra is, és a határértéknél alacsonyabb csíraszámra is reagálni, belobbantani a gyulladásos tüneteket - magyarázza dr. Skriba Eszter.

Azt ajánlja, ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre , az együttlétek után figyeljünk oda rá, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk (legalább fél litert), és szex után közvetlenül látogassuk meg a mosdót, hogy a hólyagban, húgycsőben ragadt baktériumokat szinte "kimossuk" a vizelettel. "A tőzegáfonya vagy medveszőlőlevél tablettát is érdemes ilyenkor bevetni, vegyünk be kettőt megelőzésképpen ahelyett, hogy kúraszerűen, csak időszakosan használnánk a készítményt" - ajánlja a doktornő.

Hüvelyi fertőzés

A panasz jellege: Szex után 1-2 nappal is jelentkezhet égő, viszkető érzés a hüvelybemenetnél.

A megoldás: A fehéres folyást eredményező gombás, a sárgásszürke, halszagú folyással járó bakteriális illetve a zöldes-habos váladékkal járó úgynevezett trichomonas egypetéjű kórokozó által történt fertőzés bármelyike állhat a háttérben, de herpesz vírussal is lehet dolgunk, így orvoshoz kell fordulni.

Endometriózis

A panasz jellege: éles, lüktető vagy tompa fájdalom az egész alsó tájékon nemcsak a behatolás közben, hanem szeretkezés után is és esetleg máskor, a mindennapok során is, emellett különösen fájdalmas a menstruáció.

A megoldás: Endometriózisnak azt nevezik, amikor a méh üregét borító belső réteg, az úgynevezett endometrium a méh üregén kívül a szervezet más részeiben is jelen van. Normál esetben az endometrium a havi menstruáció alkalmával leválik, ám a méh üregén kívül elhelyezkedő szövetek erre nem képesek, így a szervezetben felhalmozódnak, csomókat és ezáltal gyulladást okozva.

"Mivel az endometrium számos helyen lehet, akár a hólyagfalban, akár a végbél vagy a vastagbél falában, sőt akár a méhszalagok között is kialakulhat endometrikus csomó, a fájdalom az egész alhasi tájékon jelentkezhet. Mivel ezek a gócok hegesedést, gyulladást tartanak fenn, a bizonytalan alhasi fájdalom mellett véres lehet a széklet és a vizelet" - mondja a doktornő. A megoldás tehát mindenképpen az orvosi szakvélemény függvénye, a lehetséges kezelési módokat meghatározza az endometriózis súlyossága és kiterjedése.

Egy sor lelki tényező befolyásolhatja szexuális étvágyunkat, kedvünket, bár a szex fizikai elutasítása mögött húzódó pszichés okok a leggyakrabban tudattalanok. Lehetséges, hogy azért fájdalmas az együttlét, mert nincs elég idő, energia, kedv egymásra hangolódni, de az is előfordulhat, hogy nem olyan magas fokon ég közöttünk a vágy. A szervezet minden esetre jelez a fizikai elutasítás útján, amit gyakran nehéz bevallani - még magunknak is. Amennyiben azonban nincs fizikai ok a fájdalom mögött, érdemes terápiás közegben felszínre hoznunk ezeket az esetleges félelmeket, gátlásokat, feltárni valódi belső vágyainkat. Az önkontroll-vesztettségtől való félelem is vezethet az együttlét elutasításához, hiszen a szex a leginkább a gátlásaink feloldását igénylő tevékenység. A családból hozott, a neveltetésből fakadó hiedelmek szintén korlátozhatják az örömérzetet, de a terhességtől való tudatos vagy tudattalan félelem is meggátolhatja, hogy átadjuk magunkat a testi élvezeteknek. A vaginizmus , vagyis a hüvely orvosi értelemben megmagyarázhatatlan, szervi okokat mellőző fájdalma, görcsös összerándulása, mely lehetetlenné teszi a behatolást, szintén fakadhat a fenti tényezőkből, egy esetleges gyermekkori vagy későbbi szexuális atrocitásból.

Szakértő: Dr. Skriba Eszter szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember.

További hasonló cikkeket olvashat a Nők Lapja Egészség most megjelenő, novemberi számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A ködfoltok feloszlását követően napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A keleties szél időnként megélénkülhet. A hőmérséklet csúcsértéke 23 és 29 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a nap folyamán kettős fronthatás érvényesül, ez pedig sokak szervezetét megviselheti.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra