Veszélyesek lehetnek a konyhai műanyagok

Német tudósok arra figyelmeztetnek, hogy egészségünk érdekében inkább ne használjunk műanyag eszközöket főzésnél.

Műanyag kanalak, spatulák, habverők - ezek számos háztartásban ott sorakoznak a konyhai eszközök között, és sokan főzésnél is használják ezeket. A német Szövetségi Kockázat-értékelési Intézet (BfR) viszont arra figyelmeztet, hogy ezek használatával jobb megvárni, amíg az ebéd vagy vacsora kissé kihűl. 70 foknál melegebb ételekkel érintkezve ugyanis olyan oligomerek - egészségünkre ártalmas anyagok - oldódhatnak ki ezekből a szintetikus műanyag eszközökből, amelyek hozzájárulhatnak többek között a máj- és pajzsmirigy-betegségek, a magas koleszterinszint, ameddőségvagy akár daganatok kialakulásához is.

konyha, konyhai eszközök, műanyag eszközök, főzés, oligomer, vegyi anyagok
Látványosak, de károsak is az ilyen eszközök. Fotó: iStock

Már napi 90 mikrogramm is veszélyes

A tudósok persze nem érték be azzal, hogy mindenkit figyelmeztettek a lehetséges veszélyekre, hanem számoltak is egy kicsit. Végeredményben pedig arra következtettek, hogy napi szinten 90 mikrogrammnyi, konyhai műanyagainkból kioldódó oligomer már komoly veszélyt jelenthet egy 60 kilós felnőtt egészségére.

Ezért tilos műanyag edényben mikrózni - kattintson ide!

A gyakorlatban viszont úgy látták, az előzetes becsléseknél sokkal nagyobb mennyiségben oldódnak ki mérgező anyagok a konyhai műanyag eszközökből. A kutatók 33 ilyen használati tárgyat vizsgáltak meg, és ezek 30 százalékának használatával meglehetősen könnyű átlépni ezt a napi limitet - főleg akkor, ha többféle ételt is főznek ezekkel.

Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy egészségünk megóvása érdekében kerüljük a műanyag eszközök használatát a forró, 70 fok feletti ételeknél. Ha nincs lehetőségünk egyszerre lecserélni az összes konyhai eszközünket, akkor próbáljuk meg a lehető legrövidebb időre korlátozni az étellel való érintkezést - ezzel csökkenthetjük a méreganyagok kioldódásának esélyét. Közben pedig apró lépésekben váltsunk le minden műanyag eszközt fa vagy fém változatra.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció