Szinte eladhatatlanok a nagy és energiapazarló otthonok

A szigetelés nélküli, korszerűtlen házak ma már nagyon nehezen eladhatóak. Sokkal inkább válságállók és inflációtűrők a szigetelt otthonok, amelyek akár 10-15 százalékkal is többet érnek a fővárosban és környékén, és akár fele annyi idő alatt értékesíthetők, mint a hasonló, korszerűtlen társaik – derült ki egy friss kutatásból.

Miként befolyásolja a családi házak árfekvését, eladhatóságát, illetve értékállóságát az, ha az ingatlan korszerű, szigetelt? – elsősorban erre a kérdésre kereste a választ a Knauf Insulation és az Ingatlantajolo.hu portált is üzemeltető Otthontérkép Csoport egy közös adatgyűjtésben, amely során az ingatlanpiac 2022. őszi állapotát mérték fel.

rezsiárak, ingatlanpiac
A rezsiárak emelkedése átalakította az ingatlanpiacot. Fotó: Getty Images

Az energiaár-változások hatására a családi házak kínálata is átalakult. Megnőtt a korszerűtlen családi házak kínálata, a korábban eladásra kínált, szigetelés nélküli családi házak irányára pedig – a csökkenő kereslettel összhangban – térségektől, korábbi ártól, felújítottsági foktól függően mintegy 5-10 százalékkal csökkent. A korszerűtlen, akár 5-15 évvel ezelőtt épült, nagyobb alapterületű ingatlanok egyik napról a másikra szinte eladhatatlanná váltak a nagyvárosokban, illetve azok vonzáskörzetében is. Korábban ezek az otthonok – különösen Budapesten és annak agglomerációjában – meglehetősen kelendőek voltak.

„Hatalmasat fordult a világ a rezsiárak emelkedésének bejelentése óta. Az emberek – különösen a nagyobb, korszerűtlen lakásban, házban élők – szinte pánikszerűen kezdtek el azon gondolkodni, hogy miként maradhatna az otthonuk áram- és gázfogyasztása a frissen megszabott határértékeken belül. A nyár végére, ősz elejére így nemcsak az olcsóbb kályhák vagy a napelemes rendszerek váltak gyakorlatilag hiánycikké, de a nyílászárócsere és a szigetelés, köztük a födémszigetelés is a legfontosabb, legsürgetőbb prioritások közé került” – húzza alá Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport vezérigazgatója.

Vidéken gyenge az ingatlanpiac

Budapesten a használt családi házak kínálati négyzetméterára átlagosan 7 százalékkal csökkent; nagyobb alapterületű ingatlan esetén a csökkenés több mint 10-12 százalékos. Bár a fővárosi agglomerációban január és szeptember között az irányárak még növekedni tudtak, mivel az eladók igyekeztek lépést tartani az inflációval, a nyár végére csökkent a kereslet, nagyobb alapterületű házak esetében akár 5-10 százalékkal is. Mindeközben a meghirdetett otthonok száma pár hónap alatt tíz százalékkal növekedett.

Vidéken, leszámítva a turizmus vagy más miatt felkapott részeket, az ingatlanpiac rendkívül gyenge. A Balatont, a Velencei-tavat, Debrecent, illetve Győrt és ezek 5-10 kilométeres környékét; pár nagy egyetemváros kis, kiadható lakásait, továbbá néhány kiemelt fürdőhelyet (Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló) kivéve nincs kereslet a használt családi házakra.

40 millióval is többet érhet egy felújított, szigetelt ház

Budapesten az átlagos 50-60 millió, sőt inkább 80-100 millió forinttól felfelé induló házárakat alapul véve 15-20 millió forinttal többet érnek a felújított, szigetelt családi házak. Nem ritka, hogy egy budai vagy zuglói, 1980-1990 között épült, szépen karbantartott, nemrég felújított, korszerűsített, szigetelt ház akár 30-40 millió forinttal is többet érhet a piacon, mint a nagyon hasonló adottságú, de korszerűsítésre szoruló társa.

A fővárosi agglomerációban a korszerűbb, szigetelt házaknál elsősorban az értékesítés idő lehet rövidebb, és ugyanez igaz a vidéki házak esetében is. Az eladó családi házak 50-55 százaléka szigetelt a fővárosban és az agglomerációban. Ezek irányára jellemzően 10-15 százalékkal magasabb a hasonló elhelyezkedésű, méretű és adottságú, de nem szigetelt otthonokhoz képest. Ez az ártöbblet vidéken, nem kiemelt helyen, a mérések szerint 7-12 százalékos.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

„Megéri felújítani, szigetelni otthonunkat akár eladás előtt is, mert annak értéke minden esetben növekedni fog, így a befektetésünk többszörösen megtérül. Ráadásul sokkal hamarabb eladhatóak ezek az ingatlanok, hiszen most mindenki a korszerű, kisebb energiaigényű házakat keresi. A jól kivitelezett szigetelés akár 60 százalékkal is csökkentheti a fűtési, hűtési költséget” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: