Elképesztő, mennyit kérnek most egy garzonért

Hihetetlenül megdrágultak a kisebb lakások az utóbbi időben: a fővárosban például akár 40 millió forintba is kerülhet egy garzonlakás. A szakértő azt mondja, a garzonok növekvő népszerűsége miatt az eladók mozgástere is nagyobb, így jobban tudják emelni az árakat, mint a nagyobb lakások tulajdonosai.

Míg a Covid miatti lezárások idején mindenki nagyobb lakásba szeretett volna költözni, addig most a rezsicsökkentés kivezetése és a száguldó infláció a kisebb lakások felé tereli a vásárlókat. Ezek pedig a növekvő kereslet miatt ütemesen drágulnak is – írja a Népszava.

lakásárak, garzon, infláció, rezsicsökkentés
Hihetetlenül megdrágultak a kisebb lakások az utóbbi időben. Fotó: Getty Images

A lap szerint Budapesten már 1 millió forint körüli összeget kérnek a 40 négyzetméter alatti lakások négyzetméteréért, legyen szó akár panel-, akár téglaépítésűről. Vagyis már egy garzonért is 40 millió forintot kell fizetni a fővárosban. Bár a megyeszékhelyek többségén némileg olcsóbban lehet hozzájutni a kisebb lakásokhoz, az az összes nagyvárosban látszik, hogy a garzonok esetében magasabb a fajlagos ár, mint a közepes méretű lakásoknál.

Kisebb lakásnál nagyobb az eladó mozgástere

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, a garzonok növekvő népszerűsége miatt az eladók mozgástere is nagyobb, így jobban tudják emelni az árakat, mint a nagyobb alapterületű lakások tulajdonosai. A kisebb lakások pedig részben azért kelendőbbek, mert a magasabb fajlagos ár ellenére a végösszeg még mindig kisebb, mint ha egy nagyobb lakást vennének akár alacsonyabb négyzetméteráron. A megugró infláció miatt eközben az ingatlanpiacra menekülő befektetők is a könnyebben kiadható garzonokat keresik a legjobban. A harmadik, mostanában előtérbe került szempont pedig az, hogy a kisebb lakásoknak a rezsiköltsége is alacsonyabb.

A rezsiszabályok módosítása ezzel együtt hatalmas változásokat még nem okozott a hazai ingatlanpiacon, most még csak ennek előszele érződik – fogalmazott a szakértő. A kínálatban egyre több lakás és ház jelenik meg, miközben a kereslet egyre visszafogottabb, és emiatt egyre tovább tart értékesíteni egy ingatlant. Kivételt képeznek az újszerű vagy új építésű, energiatakarékos ingatlanok, hiszen ezek továbbra is keresettek és jól értékesíthetők.

Bizonyos ingatlantípusoknál – például a vidéki, nagyobb alapterületű, korszerűtlenebb családi házaknál – már lehet érzékelni a drágulás lassulását, tényleges árcsökkenés azonban akkor jöhet, ha a tulajdonosok rákényszerülnek ingatlanjaik értékesítésére – hangsúlyozta Balogh László, aki szerint ez a jövő év elején következhet be. Egyrészt azért, mert a családok november, december táján fognak szembesülni magasabb rezsiszámlákkal, másrészt mert a korábbi évek tapasztalatai alapján az olyan nagy horderejű döntéseket, mint egy ingatlan értékesítése, többnyire az év végi ünnepek táján szokták meghozni a családok.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: