Meglepő dolog befolyásolhatja a teherbe esést

A lakókörnyezet is befolyásolhatja azt, hogy a pároknak sikerül-e gyermeket vállalniuk – derült ki egy frissen publikált kutatásból.

A lakókörnyezet az egyik legfontosabb szocializációs faktor, amely számos módon hatással lehet az életünkre. Befolyásolja többek között, hogy kikkel találkozunk, milyen hobbinak szentelünk időt, illetve hogyan éljük a mindennapjainkat. Egy frissen publikált, a Study Finds oldalán is közzétett tanulmány eredménye szerint a lakóhelyünk még az is befolyásolja, hogy lesz-e gyermekünk, vagy sem.

Nehezebben esnek teherbe a rossz környéken élők

Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai szerint számos tanulmány vizsgálta már korábban azt, hogy a lakókörnyezet milyen hatással van a magzat fejlődésére, vagy a terhesség kimenetelére. Viszonylag kevés kutatás foglalkozott azonban azzal, hogy a fogantatásra milyen hatással van az, hogy a vizsgált személy pontosan hol lakik.

A tanulmány a termékenységi kezelések nélküli teherbe esés havi valószínűségét vizsgálta a jobb és rosszabb városrészekben. Ehhez összesen 6356 olyan 21 és 45 év közötti lakos adatait használták fel, akik 2013 és 2019 között próbálkoztak a gyermekvállalással. Nyolchetente egyszer online kérdőívet kellett kitölteniük, melynek segítségével a kutatók nyomon követték a párok nőtagjainak menstruációs ciklusát és az esetleges fogantatást. A kapott adatokat nem csak a lakcímükkel vetették össze, de a vizsgált személy társadalmi-gazdasági státuszát is megvizsgálták. A hatéves időszakban összesen 3725 terhességet jegyeztek fel.

terhesség, szegénység
A rosszabb környéken élő nőknél a teherbeesés is nehezebb. Fotó: Getty Images

Az egyik figyelemreméltó tendencia az volt, hogy a szegényebb negyedekben élőknél s terhesség is nehezebben valósult meg, mint a magasabb jövedelmű negyedek lakóinál. Az eredmények szerint a rosszabb hírű lakónegyedekben élő nők nagyjából 20 százalékkal kisebb eséllyel esnek teherbe, mint a középosztálybeli vagy jómódú területeken élők. Ez igaz volt azokra az egyébként jómódú és magasan képzett résztvevőkre is, akik többnyire rossz anyagi helyzetűek lakta területeken éltek. Vagyis a nélkülözés mellett már önmagában a lakhely is jelentősen befolyásolhatja a reproduktív egészséget a szakemberek szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: