Koronavírus: erre figyeljünk ételvásárlásnál

Egy hét alatt több mint húszmillióan látták azt a videót, amelyben egy michigani háziorvos, Dr. Jeffrey VanWingen foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy mire ügyeljünk, ha élelmiszert vásárolunk a koronavírus-járvány idején. Mutatjuk a leghasznosabb tanácsokat.

Ezekre figyeljünk a boltban

Az orvos videóját itt nézheti meg.

Az orvos szerint az első lépés, hogy még a bevásárlás megkezdése előtt letöröljük a bevásárlókosár fülét vagy a kocsit egy tisztítókendővel - csak ezután fogjuk meg. A boltban legyünk célirányosak, tudatosak: csak azokat a termékeket vegyük le a polcról, amiket meg is vásárolunk - még a csomagolt árukat se tapogassuk össze. A legjobb, ha két hétre előre tervezünk és úgy vásárolunk be. A légzőszervi panaszokkal küzdőknek, a koronavírus-gyanús személyeknek, valamint a 60 év felettieknek pedig azt javasolja a szakember, hogy lehetőség szerint inkább bízzák másra a bevásárlást.

VanWingen szerint a boltokban nem fertőtlenítenek mindent, ezért hazaérve nagyon körültekintően kell eljárnunk. A legveszélyeztetettebbeknek csak akkor vigyünk élelmiszert a koronavírus-járvány idején, ha megbizonyosodtunk róla, hogy nem jelenthet kockázatot számukra semmi, ami a kosárban van.

koronavírus, koronavírus tippek, koronavírus étel, koronavírus élelmiszerbiztonság, koronavírus vásárlás, koronavírus megelőzés, koronavírus fertőtlenítés
koronavírus, koronavírus tippek, koronavírus étel, koronavírus élelmiszerbiztonság, koronavírus vásárlás, koronavírus megelőzés, koronavírus fertőtlenítés

Ezekre ügyeljünk otthon

Még a tudósok között sincs teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy bizonyos felületeken pontosan meddig képes túlélni az új koronavírus. Ezért VanWingen azt javasolja, hogy menjünk biztosra, és három napig ne vigyük be a lakásba a megvásárolt termékeket, hanem tároljuk inkább a garázsban vagy a teraszon. Ezt azonban nem minden család tudja megoldani, és egyes termékeknél nem is célszerű - bizonyos élelmiszereket ugyanis mielőbb a hűtőbe vagy a fagyasztóba kell tenni. Ilyenkor lehetőség szerint távolítsuk el az áruk műanyag- vagy papírcsomagolását, és csak az élelmiszereket tegyük a megfelelő helyre.

Ha ez sem megoldható, akkor az orvos azt ajánlja, hogy az adott termékeket alaposan töröljük át fertőtlenítő kendővel vagy tisztítószeres ronggyal - különösen azokat, amelyeket feltételezhetően sokan megfogtak előttünk, akár koronavírus-fertőzöttek is. Azonban nem lehet minden élelmiszert lefertőtleníteni - a zöldségeket és gyümölcsöket például kifejezetten nem ajánlott. Ezeket az orvos szerint úgy tisztíthatjuk meg, ahogy a kezeinket is: mossuk szappanos vízzel legalább 20 másodpercig, mindenhol alaposan átdörzsölve. Egy másik szakértő szerint azonban ez a módszer akár negatív következményekkel járhat, így érdemesebb csak egyszerűen hideg, tiszta folyóvízzel megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Bár ezek időigényes dolgoknak tűnnek, a koronavírus elleni megfelelő védekezés érdekében muszáj aprólékosnak lennünk. Inkább ne kockáztassunk - fő a biztonság.

Forrás: nypost.com

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció