Hova ne nyúljunk piszkos kézzel?

Testünk templom - és vannak olyan pontjai, amelyekhez egyszerűen nem érhetünk hozzá piszkos kézzel.

A University of Nebraska kutatásából az derült ki nemrég, hogy több mikroba lapul meg azok kezén, akik gyűrűket hordanak vagy két milliméternél hosszabb körmeik vannak. Összességében: minél tisztábban tartjuk kezeinket , annál jobb. Alábbi válogatásunkból pedig az derül ki, hogy milyen testrészeinket ne érjünk hozzá egyáltalán kézmosás nélkül.

A füljáratunkat

Hogy mossunk kezet? Hány másodpercig, és kezének mely részeit kell szappannal dörzsölni? Érdemes-e arra is figyelni, hogyan hagyja el a helyiséget, ahol kezet mosott? Itt minden kérdésére választ kap. A fülünket tanácsos szabadon hagyni: se ujjunkat, se semmi mást ne tegyünk bele. Ha ezt megszegjük, nagy eséllyel felsérthetjük a füljáratot takaró bőrt. Ha valami furcsát érzünk fülünkben - ez sok esetben folyamatos, kellemetlen viszketés szokott lenni -, inkább egy fül-orr-gégészhez látogassunk el, mintsem hogy mi próbáljunk meg valami házi megoldást. Az orvos gyorsan felméri, hogy mi a probléma: esélyes, hogy felgyülemlett a fülzsír , esetleg ekcéma vagy valamilyen fertőzés okozza a kellemetlenségeket és ettől függően jár el.

Az arcunkat

Természetesen használhatjuk kezünket arra, hogy megmossuk arcunkat vagy bekenjük valami krémmel, de ezeket leszámítva: inkább ne érjünk hozzá. Amikor kezünk egy piszkosabb felülettel érintkezik és ezután ér hozzá mondjuk a homlokunkhoz, nemcsak fertőző baktériumokat juttathat oda, hanem a pattanások és egyéb bőrproblémák esélyét is növelheti. Ujjainkon ugyanis könnyedén lehetnek olyan olajok, amelyek eltömíthetik pórusainkat.

A helyes kézmosás elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni

A helyes kézmosás elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni. Fotó: Getty Images

A fenekünket

Mossuk meg és töröljük ki, ha úgy hozza a helyzet, de ettől függetlenül ne nagyon érjünk hozzá. Az ánusz környékén ugyanis olyan baktériumok tanyáznak, amelyek egészen károsak tudnak lenni egészségünkre. Ha már hozzáértünk, mossuk meg kezeinket azonnal.

A szemünket

Hacsak nem kontaktlencsét teszünk be (vagy veszünk ki) vagy valami oda nem illőt mosunk ki belőle, ne nyúlkáljunk szemünkbe, ugyanis könnyen juttathatunk bele baktériumokat. Ezektől szemünk a legenyhébb esetben is bevörösödhet, rosszabb esetben pedig akár egy ijesztőbb fertőzést is elkaphat. Ha viszketést, szárazságot tapasztalunk vagy kontaktlencsénket nem úgy érezzük, ahogy szoktuk, azonnal beszéljünk szemészünkkel.

A szánkat

Egy közelmúltbeli brit kutatás szerint az emberek óránként mintegy 23.6 alkalommal helyezik ujjaikat szájukra vagy annak környékére, amikor unatkoznak munkahelyükön. Ha elfoglaltak, akkor mindezt csak 6.3-szor teszik. Ez pedig elég nagy probléma: a Journal of Applied Microbiology egy tanulmánya szerint az ujjakon lévő baktériumok egyharmada vagy egynegyede kerül érintés után a száj környékére.

Orrunk belsejét

Az Infection Control and Hospital Epidemiology szaklap fül-orr-gégészeti tanulmánya szerint 51 százalékkal gyakrabban fordul elő a Staphylococcus aureus baktérium azokban, akik gyakran piszkálják orrukat.

A körmünk alatti részt

Körmünk alatt számos nemkívánatos baktérium bújhat meg, akár még a Staphylococcus is. Körmeinket ezért is érdemes rövidre vágni: nemcsak esztétikusan néznek ki, hanem tisztántartásuk is könnyebb. Ilyenkor ugyanis már egy puhább körömkefével is gyorsabban, könnyebben tudjuk a szennyeződéseket eltávolítani. Ha hosszabbra hagyjuk a körmöket, a baktériumok könnyebben elkezdhetnek szaporodni, ez pedig számos kellemetlenséghez vezethet: ilyenkor akár még a köröm is kiemelkedhet a körömágyból.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)