Honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű-e a méz?

Az őszi-téli megfázós időszakban jellemzően több mézet fogyasztunk, magában vagy akár teába keverve. Mivel manapság a méz ára is igencsak felment, joggal merülhet fel a kérdés, vajon honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű-e a méz, amit megveszünk. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Fontos kérdéssel fordultak a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó méz, illetve vásárlóként mire érdemes igazán figyelni. A választ a Nébih közösségi oldalán osztották meg, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

méz, mézes kenyér, mézfogyasztás, méz minősége
Az őszi-téli megfázós időszakban jellemzően több mézet fogyasztunk. Fotó: Getty Images

Kell-e tartani a kikristályosodott méztől?

„A lezárt üvegben lévő termék ízét, illatát sajnos nem tudjuk megállapítani, de a színe és az állaga önmagában is árulkodó lehet” – írta a Nébih. A jó minőségű méztől elvárjuk, hogy sűrűn folyós legyen, ezért talán fenntartásokkal kezeljük – vagy akár azonnal ki is dobjuk – a kikristályosodott mézet. A méz kristályosodása azonban egy teljesen természetes folyamat, amelynek mértéke – akárcsak a méz színárnyalata, az íze és illata – a nektárt adó növény típusától függ.

Magyarországon az akácméz számít legismertebb és legkeresettebb mézfajtának. Ez a típus általában világossárgás színű, kissé hígabb, kristályosodásra kevésbé hajlamos. „Azonban, ha erősen kikristályosodott »akácméz« feliratú termékkel találkozunk, vásárlóként okkal gyanakodhatunk arra, hogy valószínűleg repcemézzel kevert vagy keveredett akácméz lehet” – figyelmeztettek a szakemberek. A sötétebb sárga színű hársméz kifejezetten hajlamos a kristályosodásra, ahogy a sötétsárga napraforgóméz is. Ez utóbbi olykor akár 100 százalékban is kikristályosodik, télire egy tömbbe állhat össze.

Figyelem! Súlyos mérgezést okozhat ez a méz.

Mit tehetünk?

A kikristályosodott mézet a Nébih szerint ismét folyós állagúvá varázsolhatjuk, ha lassan és kíméletesen felmelegítjük. Legyünk azonban óvatosak, és maximum 40 Celsius-fokig melegítsük a mézet. Túl gyors és magas hőfokú felmelegítés hatására ugyanis kedvezőtlen irányba változhatnak a méz jellemzői, például az íze, a színe, de még a tápanyagtartalma is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: