Tele vannak a boltok hamis mézzel

A bolti mézek többsége kifogásolható minőségű, vagyis nem felel meg az előírt követelményeknek. Sokszor pedig nem is akácból készül, amit akácmézként árulnak.

116 mézet vizsgáltatott be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, ebből 47 minta az üzletláncokban kapható mézekből származott. Az eredmények szerint a termelői mézek közül szinte mindegyik megfelelt a követelményeknek, a bolti mézekkel azonban nem voltak megelégedve a szakértőkszámolt be róla az InfoStart.

méz, hamis méz, bolti méz, termelői méz, mézhamisítás
Sokszor nem is akácból készül, amit akácmézként árulnak. Fotó: Getty Images

Nem minden „akácmézben” van akác

Az áruházakban árult mézek többségének minősége erősen kifogásolható, de egyes termékeknek még az eredete is megkérdőjelezhető. „A 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínálnak, de a többségükről kiderült, hogy akácnak nyoma sincs bennük. Helyette más virágok, főként a facélia pollenét tartalmazzák” – írták.

Bajunk lehet, ha hamisított mézből eszünk?

Bár a „mézhamisítás” kifejezés igen ijesztően hangzik, a hamisítás valójában ártalmatlan anyagokkal történik, például cukorral. Ez tehát az egészségre nem jelent komoly veszélyt, ám ettől még komoly károkat okozhat, ha valaki nem azt eszi meg, amire számít. Ráadásul így a drágán megvett üvegcsékben a méz helyett a sokkal olcsóbb cukrot kapják meg a vásárlók – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Súlyos mérgezést okozhat az egyik méz.

A hamisítók egyébként régebben jellemzően a kukoricakeményítőből nyert izoglükóz-szirupot használták. Mostanában viszont a csalók kezdenek áttérni a burgonyacukorra.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: