Újabb rekordot mértek a hazai meteorológusok

A január 30-ára, hétfőre virradó hajnal volt az idei január leghidegebbike. A valószínűleg szezonrekordnak is számító legalacsonyabb hőmérsékletet a Nógrád megyei Zabaron jegyezték fel.

A január 30-ai hajnal az észak felől áramló hideg levegő, az éjszakára csökkenő felhőzet, valamint a mérsékelt, gyenge légmozgás együttes hatása révén volt hidegebb a korábbi napokénál. A leghidegebb a Nógrád megyei Zabaron volt, ahol mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet – közölte közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

De sok más településen is dermesztő hideg volt. A Győr-Moson-Sopron megyei Fertőrákoson például mínusz 8,9 fokot, Kékestetőn pedig mínusz 8,8 fokot mértek. „A top 10-es listába mínusz 7 fok feletti hőmérséklettel nem is lehetett bekerülni” – írták.

További érdekesség, hogy aznap még a „legmelegebb” hajnali hőmérséklet is mínuszban volt: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón mínusz 0,8 fokot mértek.

Szezonrekord is lehet

A meteorológiai szolgálat közlése szerint 1991 és 2020 között az átlagos minimumhőmérséklet január 30-án mínusz 4,2 fok körüli volt. Vagyis a hétfői fagyos hajnal megfelelt az ilyenkor szokásos időnek. Ez viszont valószínűleg szezonrekord is, a hónap utolsó éjszakáján ugyanis már nem volt sem ekkora kiterjedésű, sem ilyen mértékű fagy.

Sok asztmás tapasztalja, hogy a hideg levegőtől fokozódnak a panaszai. Mutatjuk, hogyan célszerű alakítani a kezelési terven, illetve, hogy a gyógyszerszedésen túl milyen stratégiák segíthetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: