A hideg így hat az asztmás tünetekre

Sok asztmás tapasztalja, hogy a hideg levegőtől fokozódnak a panaszai. Mutatjuk, hogyan célszerű alakítani a kezelési terven, illetve, hogy a gyógyszerszedésen túl milyen stratégiák segíthetnek.

Tél közeledtével sok asztmás aggódik, hogy a hideg levegő miatt ismét gyakrabban jelentkeznek majd a betegség tünetei. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben.

Az időjárás is befolyásolja az asztmát

Ahogy a nyári hőség, a párás levegő vagy a viharos időjárás, úgy a hideg levegő is hatással van az asztmás betegek állapotára. Ennek oka, hogy a hideg, száraz levegő belélegzése kiszárítja a légutakat, azok beszűkülését okozhatja, emiatt nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, köhögés léphet fel és súlyos esetben asztmás roham is kialakulhat. Kutatások szerint a tünetekért elsősorban nem is a hideg, tehát nem a levegő hőmérséklete, hanem a szárazsága a felelős.

asztma, hideg időjárás
Az időjárás is befolyásolja az asztmát. Fotó: Getty Images

A panaszok fokozódnak, ha a beteg télen a szabadban edz, havat lapátol, síel, de kisebb fizikai aktivitás is elég lehet, például egy rövidebb futás a busz után. Ilyen helyzetekben ugyanis rendszerint nem az orron vesszünk levegőt, hanem szájon keresztül. Az orrlégzés levegőt felmelegítő, nedvesítő, párásító funkciója emiatt nem tud érvényesülni.

Így lehet megelőzni a panaszokat

Ha már az előző évben is fokozódtak télen a tüneteink, akkor még a hidegebb idő beállta előtt konzultáljunk tüdőgyógyászunkkal. Ezt azért is érdemes megtenni, mert az őszi-téli időszakban gyakori légúti betegségek miatt is fellángolhat az asztma, ha pedig emellé még a hideg, száraz levegő miatt is súlyosbodnak a tünetek, akkor mindenképp javasolt újra egyeztetni a kezelési tervet.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy ilyen esetben a hosszú hatású, fenntartó kezelésen is módosítani lehet annak érdekében, hogy a panaszok megszűnjenek, illetve a rövid hatású, rohamoldó készítmények alkalmazása kapcsán is érdemes lehet néhány változtatást bevezetni. Utóbbit például javasolt mindig magunkkal vinni, ha télen a szabadba indulunk, illetve, ha terhelésindukált panaszok már korábban is voltak. Szabadban edzés előtt 10-15 perccel célszerű használni a készítményeket, hogy a légutak beszűkülését megelőzzük.

A gyógyszerek szedése mellett a következő stratégiák segíthetnek:

  • Érdemes 5-10 percig bemelegítést végezni, mielőtt kimegyünk a szabadba. Ez lehet könnyed mozgás, ugrálás, a lényeg, hogy ne hirtelen érje a hideg levegőn a terhelés a légutakat.
  • A szabadban érdemes sállal eltakarni a szájat. Ez segíthet felmelegítheti a levegőt belégzés során.
  • Koncentráljunk az orron keresztüli légzésre, amikor csak lehetséges. Ez szintén segít felmelegíteni a levegőt, mielőtt az elérné a tüdőt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: