Rendszeres edzés mellett ezért nőhet a súlyunk

Nagyon kellemetlen és demotiváló tud lenni, amikor rendszeresen edzünk és egészségesen táplálkozunk, mégis azt tapasztaljuk, hogy a mérleg többet mutat, mint amire számítunk. Vajon miért lehet ez így?

Ha rendszeres edzés mellett többet mutat a mérleg, mint korábban, ne essünk rögtön pánikba. A szakértők szerint több lehetséges magyarázat is van a jelenségre.

Folyadék

Az, hogy mennyi folyadék van a testünkben, mérhetően befolyásolja a súlyunkat. Ha közvetlenül egy izzasztó edzés után állunk a mérlegre és kevesebbet mutat, akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy folyadékot vesztettünk. Ha pedig többet mérünk, akkor a szervezetünk visszatartja a folyadékot. Nem véletlen az sem, hogy a megszállott fogyókúrázók sokszor szednek vízhajtó tablettákat. Ezek azonban hosszú távon nem egészségesek, ráadásul súlyvesztést is csak átmenetileg okozhatnak.

mérleg, testsúly, fogyás, hízás, edzés, testmozgás, fogyókúra
mérleg, testsúly, fogyás, hízás, edzés, testmozgás, fogyókúra

Izom és zsír

Biztosan sokan hallották már, hogy "az izom nehezebb, mint a zsír". Csakhogy ez a mondás a szakértők szerint félrevezető lehet. Ha belegondolunk, egy kiló izom és egy kiló zsír súlya éppen ugyanannyi. Inkább arról van szó, hogy az izom sűrűsége más, mint a zsíré. Ha rendszeresen edzeni kezdünk, a testünk összetétele is megváltozik: az izomszövet mennyisége nőni, a zsírszöveté pedig csökkenni kezd. Így előfordulhat, hogy megnő a testsúlyunk, miközben a zsírszöveteink mennyisége csökken. Ám ezek a változások hetek, hónapok alatt történnek, ezért a mérlegelés nem a legjobb módszer az átalakulás követésére. Higyjünk inkább a centiknek és a ruháinknak.

A testsúly ezért változik óráról órára - kattintson ide!

Egy szobamérleg ráadásul nem is tudja megmérni a testösszetételünket - tehát azt, hogy mennyi zsír és izom van a testünkben. Ha az a célunk, hogy fittebbek, egészségesebbek és erősebbek legyünk, akkor érdemesebb inkább testösszetétel-méréssel követni a fejlődést. A napi rendszeres mérlegeléssel csak feleslegesen terheljük magunkat - azért is, mert ha kevesebbet mutat a mérleg, attól még nem biztos, hogy fittebbek is vagyunk. A testsúlycsökkenés csupán annyit jelent, hogy könnyebbek lettünk, ez pedig önmagában még nem sokat jelent. Ha tehát rendszeresen edzünk, és nő a súlyunk, az azt is jelezheti, hogy az edzéseink hatékonyak, de érdemes lehet változtatni a táplálkozásunkon is.

15 százalék különbség is lehet

Ha közvetlenül sportolás után többet mutat a mérleg, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban híztunk is. A testsúlyunkba ugyanis beleszámít az izom, a zsír, a csontok, az agy, az idegrendszer, a kötőszövet, a nyirokrendszer, a bélgázok, a vizelet, de még a tüdőnkben lévő levegő is. Mozgás után pedig akár 15 százalékkal is változhat a testtömegünk. A súlyunk ezeken kívül függhet még a hidratáltsági állapottól, az izmaink állapotától és a béltartalomtól is. Ha tehát egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk, akkor az átmeneti "hízás" miatt valószínűleg nem kell aggódnunk.

Fotó: health.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció