Nem megy az edzés? Megmondjuk, miért!

Mi a teendő, amikor a jól bevált edzésprogram már nem működik? Az edzés során elért platószakasz a szervezetünk jelzése lehet arra, hogy eljött az idő a változtatásra, vagy hogy rosszul dolgozunk a fejlődésért.

Marshall Roy, a New York-i Equinox konditeremlánc egyik személyi edzője elmondta, hogy a plató az a szakasz, amikor már nem fejlődünk. Ez persze nem egyenlő a halálos ítélettel, és nem is feltétlenül rossz. Egyszerűen egyfajta visszajelzés a testünktől arra vonatkozóan, hogy amit teszünk, már nem válik be. Az emberi test Roy szerint olyan erőssé és szívóssá képes válni, amilyenné edzik. Ha tehát pontosan ugyanazokat a gyakorlatokat végeztetjük vele, egy idő után nem fejlődik tovább. Például ha valaki fogyni szeretne és ezért eljár Pilates edzésre néhány hónapig, hamar megtapasztalja a kívánt eredményt. Ezután azonban leáll a fejlődés. Ilyen elérkezik az ideje, hogy elkezdje a súlyzós edzést vagy az úszást.

Roy úgy véli, a stagnáló szakaszok elkerülésének legjobb módja az, ha hosszú távú, célorientált tervet dolgozunk ki. A többség túl könnyen hagyja abba a kialakított edzésprogramokat azért, hogy helyette a legújabb trendeket kövessék. Az edző azt javasolja, hogy kövessünk egy programot legalább nyolc,de lehetőleg tizenhat hétig, hogy a testünk alkalmazkodhasson hozzá.

Ráadásul a természethez hasonlóan az edzésben is minden ciklikusan zajlik. A fejlődésnek is megvan az ideje, ahogyan a regenerálódásnak és a szinten tartásnak is. "Ha például az ügyfelem könyvelő, nem fogok kemény edzést tervezni az adóbevallások idejére. A nyár pedig a tanárok számára a legjobb időszak a nagyobb fejlődésre" - mondja Roy.

Shirley Archer fitnesz szakértő szerint akármilyen edzést végzünk, a stagnáló szakaszok elkerülhetetlen részét képezik a programnak. Testünk alkalmazkodik a vele szemben támasztott követelményekhez, ez pedig irányítja az edzést. Idővel egyre hatékonyabbá válik, egyre kevesebb energiára lesz szüksége ugyanannak a tevékenységnek az elvégzéséhez.

Archer azt javasolja, hogy tegyük változatossá az edzést: ha az elménk unatkozik, a testünk is unatkozni fog, ezért törekedjünk a minél többféle mozgásforma kipróbálására!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +23 °C
Minimum: +4, +11 °C

Reggelre ismét ködfoltok képződnek, ezután a fátyolfelhők mellett szűrt napsütés várható. Estig csapadék nem lesz. Mérsékelt délies szél mellett 20, 23 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton napközben még frontmentes marad az idő, este érkezik a hidegfront. Sokaknál jelentkezhet migrén és koncentrálási panaszok, emellett ingadozhat a vérnyomás is. Este már a görcsös panaszok kezdenek előtérbe kerülni, romlik a frontérzékenyek állapota. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a frontérzékenység kezeléséről! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: