Napi 13 perc mozgás bámulatos hatása

Ha minden nap mozgunk egy kicsit, az akár három évvel is meghosszabbíthatja az életünket - derül ki egy friss felmérés eredményeiből.

Jó hír azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak mindennap órákat a konditeremben tölteni egészségük és fittségük érdekében: egy friss felmérés tanúsága szerint erre nincs is szükség. Elég heti szinten másfél órát - azaz naponta nagyjából 13 percet - mozgásra fordítani ahhoz, hogy akár három évvel meghosszabbítsuk az életünket - írja a Daily Mail . A lap egy egészségbiztosítási cég felmérésére hivatkozva közölte ezeket az adatokat. A vállalat világszerte 140 ezer ügyfele edzéseit követte nyomon egy éven át. Az alanyok várható élettartamát a kutatás elején és végén is kiszámolták.

mozgás, testmozgás, egészség, sportolás, torna, várható élettartam
Nem feltétlenül kell órákat izzadni a konditeremben. Fotó: iStock

3 évvel tovább élhetünk

Az adatok elemzése után arra jutottak, hogy azok az addig legfeljebb heti 30 percet mozgó inaktív felnőttek, akik hajlandóak voltak változtatni, és 12 hónapon át heti 90 percnyi mérsékelt intenzitású mozgást iktattak be, átlagosan nagyjából három évvel tudták megnövelni várható élettartamukat.

Nézze meg infografikánkon a testmozgás 10 legfontosabb előnyét!

A heti 90 perc soknak tűnhet azoknak, akik eddig tényleg csak napi néhány percet mozogtak, de a tudósok szerint már napi 13 perc biciklizéssel vagy tempósabb kutyasétáltatással is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Minél több, annál jobb

A sportolásnál is igaz a "minél több, annál jobb" elv. Ugyanis akik kétszer ennyit, vagyis heti három órát - tehát napi szinten körülbelül 25 percet - mozogtak, azok a felmérés eredményei szerint négy évvel növelték meg várható élettartamukat.

Azok pedig, akik már legalább heti két és fél órát mozogtak a felmérés kezdete előtt is, csak még inkább meghosszabbították az életüket azzal, ha heti három órára tudták növelni az aktív időtöltésüket. Ha heti fél órával, vagyis napi szinten átlagosan négy perccel tudtak többet mozogni, azzal átlagosan további 1,7 évvel emelték várható élettartamukat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: