Hogyan kezdjen el mozogni egy túlsúlyos vagy mozgáshiányos ember?

Miként álljon neki a fogyókúrának, aki komoly túlsúllyal rendelkezik? A kulcs a körültekintés és a fokozatosság. Aki nem kapkodja el a dolgot, komoly hosszútávú előnyökre tehet szert.

Nem szabad "elkapkodni" a fogyást

A sport egészségügyi és pszichés előnyeiről annyi szó esik, hogy valószínűleg nincs olyan, aki ne lenne tisztában legalább az alapokkal, vagyis ne tudná, hogy javítja az állóképességet, megerősít, csökkenti a megbetegedések kockázatát, előnyösebb testalkathoz, sőt, jobb szellemi teljesítményhez és lelkiállapothoz vezet. Mégis, a mozgásszegény életmód civilizációs betegség: az emberek többsége nagyon nehezen szánja rá magát akár egy sétára is a tévézés helyett, hiába van tisztában a mozgáshiány nyilvánvaló ártalmaival.

fogyás fogyókúra túlsúly sport ízületek kímélése fogyókúra diéta
Hogyan kezdjen hozzá a sporthoz egy mozgáshiányos ember?

A mozgás mindemellett a krónikus megbetegedések egyik fő kockázatát képező túlsúly leadásának fontos eszköze . Aki súlyfelesleggel rendelkezik, mindenhol azt a tanácsot kapja, hogy ügyeljen az étkezésére és haladéktalanul kezdjen mozogni. Ugyanakkor az elhízott emberek szíve, izmai és ízületei eleve nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami esetükben azt jelenti, hogy a hirtelen elkezdett intenzív mozgás - vagyis az így jelentkező pluszterhelés - akár veszélyes is lehet ezekre a szervekre.

Túlsúlyosként óvatosan kell indulni

Mindez távolról sem azt jelenti, hogy a rendszeres edzésre szólító tanács akár az ő esetükben is hibás lenne, épp ellenkezőleg. Mindössze annyit tesz, hogy túlsúlyosként óvatosan, megfontoltan kezdjünk bele, és olyan sportágat válasszunk, ami nem ró pluszterhelést az ízületeikre. Először is, kérjünk szakszerű, orvosi tanácsot, mielőtt sportolni kezdünk. Akár plusz kilókkal, akár egyszerűen hosszabb inaktivitás után vágunk neki az aktív életnek, nagyon fontos, hogy kíméletesen kezdjük, és apró lépésekben haladjunk: mindez nemcsak a terhelés fokozatos növelése - és így az esetleges veszélyek kivédése - miatt elengedhetetlen, hanem azért is, mert ezzel a módszerrel több sikerélményhez jutunk, és könnyebben maradunk motiváltak.

Mit válasszunk?

Túlsúlyosoknál nagyon fontos tehát, hogy a kondíciójuknak megfelelő, az ízületeiket kímélő sportágat válasszanak, ha így tesznek, hosszú távon, amint a súlyfelesleg apadni kezd, a mozgás az ízületek hasznára válik.

Séta, gyaloglás

Bárki, bármilyen életkorban elkezdheti a sétát . Nem jár bonyodalmakkal és költségekkel, és rengeteg kutatási bizonyította a gyaloglás a teljes testet érintő jótékony egészségügyi hatásait.

Torna

A tornát sokan az ugrálással azonosítják - tévesen. Számtalan kifejezetten kíméletes, speciális testalkatnak vagy mozgásszervi panasznak megfelelően kifejlesztett, azokat jótékonyan befolyásoló formáját fejlesztették ki. Ha bizonytalanok vagyunk, melyiket válasszuk, kérjük szakember tanácsát.

Biciklizés

Gyerekkorában mindenki csinálta, aztán sokak életéből lassan-lassan elmaradt. Pedig a biciklizés remek mozgásforma: nem terheli meg az ízületeket, bármilyen kondíció mellett elkezdhető, ráadásul a segítségével az edzést az amúgy jobbára holtidőt jelentő közlekedés kiváltására is használhatjuk.

Úszás

Az úszás szintén ízületkímélő , az egész testet átmozgató, igen előnyös sportág. Az úszás esetében a legnehezebb a szégyenlősség leküzdése lehet, de érdemes legalább egy próbát tenni vele: látni fogjuk, hogy mindenféle korú és testalkatú ember megfordul az uszodákban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)