A mozgás ilyenkor a leghatékonyabb

Sokunknak már az is komoly kihívást jelenthet, hogy időt szánjunk a rendszeres testmozgásra. Érdemes viszont odafigyelni a sportolás időpontjára, ugyanis az edzés hatékonysága múlhat rajta.

A reggeli mozgás aranyat ér

Ha fogyni szeretnénk, érdemes edzéssel indítani a napot. A reggeli mozgás ugyanis a legjobb módszer arra, hogy elégessük az elraktározott zsírt. Ennek oka, hogy a testünkben lévő hormonok aránya reggel a legideálisabb ehhez a célhoz, és ilyenkor a leghatékonyabb a zsíranyagcsere. Továbbá ébredés után magasabb a kortizol és a növekedési hormon szintje is, amely elősegíti, hogy a szervezet a zsírtartalékból fedezze az energiaszükségletét. A reggeli edzést követően ráadásul napközben sem lesz akkora étvágyunk, így könnyebb megakadályozni a pluszkilók felkúszását.

futás, edzés, sportolás, testmozgás, reggeli sport,
Hamarosan az időjárás is alkalmas lesz a reggeli futáshoz (fotó: 123rf)

A reggel 7 órás edzések segíthetnek átállítani a szervezet belső óráját is, tehát éberebbek, fókuszáltabbak leszünk a délelőtti órákban, este pedig korábban álmosodunk el - derült ki egy friss tanulmányból. Egy kutatásból pedig az volt kiolvasható, hogy a reggeli edzés rendszeresítése után sokkal könnyebben teszünk a mindennapjaink részévé más egészséges szokásokat is.

A reggeli sport emellett segíthet megőrizni a mentális egészséget, és hatékonyabbá is tesz, mivel a nap elején lecsökkenti a szervezet stressz-szintjét. Ha viszont tipikusan "éjszakai baglyok" vagyunk, inkább ne erőltessünk a reggeli edzést. Még ha rátudjuk is venni magunkat a korai mozgásra, jó eséllyel nem fogunk tudni olyan intenzíven edzeni, mintha egy számunkra jobban passzoló időpontban tennénk.

Így szokjunk át a reggeli edzésre Tudjuk, hogy vannak olvasóink, akik alig bírnak reggel kikelni az ágyból, de nekik is érdemes tudniuk, hogy a reggeli edzés kifejezetten jót tesz. Mit tanácsolnak azok, akik már átszoktak a korai edzésre? Íme, néhány tipp!

Intenzív edzés délután

A délutáni edzések majdnem ugyanolyan jónak számítanak, mint a reggeliek. Mivel ilyenkor már túl vagyunk a nap első két főétkezésén, jó eséllyel maximális erőbedobással tudunk sportolni. Ilyenkor igazán hatékonyan tudjuk fejleszteni az állóképességünket. A délutáni mozgással ráadásul nagyszerűen át lehet hidalni a sokaknál fellépő délutáni fáradtságot és energiaszint-csökkenést is. Egy 2018-as tanulmány szerint testünk 10 százalékkal több kalóriát éget délután, mint reggel vagy késő este - ez pedig a fogyni vágyóknak mindenképpen jó hír.

Munka utáni testmozgás

Sokan vannak, akiknek leginkább csak munka után, este van ideje mozgásra. A közhiedelem szerint ez nem túl jó dolog, mivel ilyenkor a mozgás miatt annyira felpörgünk, hogy nem fogunk tudni időben elaludni. Ugyanakkor a szakemberek szerint - hacsak nem arról van szó, hogy azonnal az edzés és a zuhanyozás után szeretnénk lefeküdni - a mozgás nem zavar be az alvási ritmusba. Különösen akkor nem, ha valami olyat sportolunk, ami kifejezetten stresszoldó hatású, mint például a jóga . Egy tanulmány szerint ráadásul az esti edzések idővel csökkenthetik a ghrelin nevű, éhségérzetért felelős hormon szintjét, ami segítségünkre lehet a testsúlyunk kordában tartásában.

Minden adatot figyelembe véve tehát a reggeli edzésnek van a legtöbb előnye, azonban minden szakember hangsúlyozza, hogy a sportra nem létezik rossz időpont: lényeg, hogy legalább heti 2-3 alkalommal szakítsunk rá időt .

Forrás: time.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)