A futás így lehet élvezetes

Sokan vannak, akiknek újévi fogadalma, hogy elkezdenek futni, de nagy részük néhány alkalom után feladja. Ha nem szeretnénk közéjük tartozni, akkor érdemes megfogadni az alábbiakat.

Nem kell egyből gyorsnak lenni!

Mi teszi a futást ideális sporttá? Részletek itt.

A kezdő futók gyakori hibája, hogy sprintekkel indítanak, amitől nemcsak hamar kifáradnak, hanem nagyon erős izomlázuk is lesz. A vele járó fájdalom pedig gyorsan elveszi a kedvüket. Az elején legjobb, ha váltogatjuk a futást és a sétát, fokozatosan csökkentve a sétával töltött időt. A sebességet akkor kezdjük növelni, amikor már képesek vagyunk lefutni 20-30 percet egyhuzamban. Ekkor is ügyeljünk rá, hogy a terhelés fokozatos legyen: gyorsabb, rövidebb sprinteket és lassabb, hosszabb kocogást váltogassunk.

Hallgassunk zenét!

A zene sokat segít a mozgásban , illetve abban, hogy képesek legyünk tartani a tempót. Szakértők szerint érdemes különböző lejátszási listákat készíteni annak megfelelően, hogy milyen tempóban és mennyi időt szeretnénk futni.

Sokat segít, ha kikapcsolódási lehetőségként tekintünk a futásra
Sokat segít, ha kikapcsolódási lehetőségként tekintünk a futásra

Ne fussunk egyedül!

Kutatások szerint akik társaságban járnak futni, sokkal ritkábban adják fel. Ha nem találunk senkit, aki eljárna velünk, akkor kereshetünk az interneten helyi futóklubokat. Ezek általában szívesen fogadják a kezdőket, ráadásul a tagok hasznos tanácsokat is adhatnak.

Fókuszáljunk!

Azok számára, akik meditatívabb alkatok, remekül működik, ha a zene vagy egy partner helyett inkább a futásra koncentrálnak, légzésükre és lépéseikre figyelnek. Ez a meditációhoz hasonlóan növeli az optimizmust, az önbizalmat, egyben pedig csökkenti a szorongást.

Tekintsünk a futásra lehetőségként!

Érdemes a futásra úgy gondolni, mint olyan tevékenységre, amely során megszabadulhatunk a napi kötelességektől, munkától, iskolától, és kizárólag magunkkal kell foglalkoznunk. Ha erre koncentrálunk, nem pedig, hogy nem vagyunk elég gyorsak, vagy épp hogy nem bírjuk elég sokáig, akkor egy idő után a futás inkább lesz szórakozás, mint kötelesség.

Váltogassuk az útvonalakat!

A monotonitás megtörésében az is segíthet, ha nem mindig ugyanazon az útvonalon futunk. Váltogassuk a terepet, az útirányt, sík terület helyett fussunk néha lejtősebb részeken - a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen!

Legyen konkrét célunk!

Egyik legbiztosabb módja, hogy rendszeresen eljárjunk futni, ha konkrét célunk van - például, hogy három vagy négy hónap alatt eljussunk arra a szintre, hogy lefussuk az első öt kilométerünket.

Forrás: health.com

Mire kell fokozott figyelmet fordítani futás előtt, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe? Részletek itt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)