„Szerencsés vagyok, mert két anyukám van” – Down-szindrómával élő pár vállalt babát

Édesanyján kívül szinte mindenki elfordult a Down-szindrómás Lisától, amikor kiderült, hogy gyermeket vár. Felelőtlennek tartották, hogy az állapota és a kockázatok ellenére megszülte fiát, aki szintén Down-szindrómás. Lisa és anyja, Patti azóta is nagy szeretettel és végtelen szeretettel nevelik Nicet.

Lisa Newtop stabil munkahellyel rendelkezett és hosszú távú párkapcsolatban élt, amikor 30 évesen megtudta, hogy gyermeket vár. Sok barátja emiatt megszakította vele a kapcsolatot, nem értettek ugyanis egyet azzal, hogy a pár megtartja a babát – ugyanis mindketten Down-szindrómával élnek. A gyermek apja akkor 25 éves volt, és bár a terhesség és a szülés alatt végig támogatta Lisát, nem sokkal később elhagyta őket. A szintén Down-szindrómával világra jött baba felnevelésében végül Lisa anyja, Patti segített – számolt be a család történetéről a Brightside.

lisa és Nic
Lisa az újszülött fiával, Nic-kel. Fotó: Patti White / Facebook

Sokan azt javasolták, inkább adják örökbe

„Munka közben visszahallgattam az hangpostámat, és egy üzenet várt Lisától, amelyben azt mondta, »Szia, anya, csak azért hívtalak, hogy elmondjam, hogy nagymama leszel«” – emlékezett vissza Patti arra a pillanatra, amikor megtudta, hogy lánya terhes. Mint mondta, teljesen ledöbbent. Tudta, hogy lánya kapcsolatban él, de azt gondolta, a Down-szindrómás férfiak sterilek. 

A család beszámolója szerint a legtöbben nem hittek abba, hogy egy Down-szindrómás nő – főleg egyedülálló anyaként – normálisan fel tud nevelni egy gyermeket, még segítséggel sem. Pattinak például több barátja is azt tanácsolta, hogy ne vállaljon magára egy ekkora terhet – éppen akkor, amikor újraházasodott és azt tervezte, hogy körbeutazza a világot –, inkább adják örökbe a babát. Az akkor 48 éves nagymama azonban ehelyett lánya és unokája közelébe költözött, és a kisfiú „második anyukájaként” folyamatosan jelen volt az életükben.

Patti, Nic és Lisa
Patti A MAI NAPIG második anyukaként van jelen Nic életében. Fotó: PATTI WHITE / FACEBOOK

„Szerencsésnek tartom magamat”

A két nő felosztotta egymás között a babagondozási feladatokat. Később a fiú felnevelésének oroszlánrészét Patti végezte, miközben Lisa egy hozzájuk közeli lakásban élt. Az anya egyébként nagyon szoros kapcsolatot alakított ki fiával. Ez különösen Nic 5 éves kora után volt nagyon fontos, amikor a fiú apja szívbetegség miatt elhunyt. A cikk szerint, amikor Nic Lisáról beszél, az arca felragyog, és nem győzi hangsúlyozni, mennyire „szerető és gondoskodó” az édesanyja. Kapcsolatuk legfontosabb pillanatait a közös játék és a séták teszik ki.

Nic ugyanakkor Pattihoz is erősen kötődik. Véleménye szerint nagymamája nagyszerű szakács. „Szerencsésnek tartom magamat, mert két hihetetlen anyukám is van” – fogalmazott a most 27 éves férfi. Mint mondta, nem tudja eleget hangsúlyozni, milyen egyedülálló szeretetet és támogatást kap a mai napig Lisától és Pattitól.

Egy másik megható történet: „62 évesen váltam anyává”
Nehéz döntést hozott 19 éves korában Martha Einerson: örökbe adta újszülött gyermekét. 43 évvel később azonban fia megkereste őt.

Ezzel jár a Down-szindróma

Ahogy már betegségleírásunkban is olvashattad, a Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai rendellenesség. A betegség Langdon Down után kapta a nevét, aki először dokumentálta a problémát 1866-ban. A szindróma a leggyakrabban enyhe kisfejűséggel, ferde szemrésekkel, alacsony testmagassággal, valamilyen szintű értelmi fogyatékossággal és különböző testi fejletlenségekkel jár együtt. Magyarországon nagyjából ezer várandósságra jut egy Down-szindrómás baba, az érintett szülőknek azonban szinte biztosan ezzel a genetikai rendellenességgel születik majd gyermeke.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé erős, északnyugaton és északkeleten helyenként viharos lesz. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra