Sose napozzunk vizes fürdőruhában

A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor fürdőzéssel kapcsolódhatunk ki. De legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

Végre tombol a nyár, meleg van, és melegednek a természetes vizek is. Ezért amikor csak tehetjük, vízbe megyünk: strandfürdőbe, uszodába, termálvízbe, tavakba vagy akár folyókba. Egészségünk érdekében azonban érdemes betartani néhány tanácsot – hívta fel a figyelmet Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos. Mint mondta, ajánlott odafigyelni az alapokra:

  • fürdőzés előtt és kijövetelkor alaposan tusoljunk le,
  • nyílt sebbel, fekéllyel ne menjünk közös használatú vízbe,
  • valamint ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk be homokot, piszkot, levágott füvet, falevelet sem a medencébe.

Az alábbiakban további tanácsokat mutatunk az okos, fertőzésmentes strandoláshoz.

strandolás, fürdőzés, fertőzésveszély
A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor fürdőzéssel kapcsolódhatunk ki. Fotó: Getty Images

A vizes fürdőruha veszélyei

A fürdőzés után az átmenetileg lehűlt testrészt könnyebben megtámadhatják a környezetben élő különféle kórokozók. A támadók lehetnek saját baktériumok, vírusok vagy gombák is, amelyek egyébként a száraz bőrön ártalmatlanok. Éppen ezért egyáltalán nem javasolt, hogy a napon való száradást válasszuk. „Így lehet könnyen húgyhólyaggyulladást, petefészek-gyulladást , esetleg tüdőgyulladást kapni” – figyelmeztetett a szakember. A kismamáknak különösen körültekintőnek kell lenniük a strandolásnál. Csak akkor fürdőzzenek és ússzanak, ha a méhszájuk zárt.

A lányok gyakori betegsége a hólyaghurut (ismertebb nevén felfázás), amelynek tünetei néha ijesztőek lehetnek. A legjellemzőbb a gyakori vizelési inger és csípő vizelet. Ilyenkor nem az számít, hogy mennyi időt töltöttünk a vízben, hanem az, hogy mennyit voltunk vizes ruhában a parton. Ha megtörtént a baj, érdemes először a gyógynövényeket segítségül hívni: a medveszőlő, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a nyírfalevél vagy a tőzegáfonya is jó választás lehet. Ha pedig a gyógyteák fogyasztásával sem múlnak a tünetek, keressünk fel egy szakorvost, aki adhat antibiotikumot, vizelettenyésztéssel pedig a mikrobiológus deríti ki, mely baktérium található a vizeletben.

A férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatájukat veszélyeztetik, és a prosztatagyulladás a partnerünknek is kellemetlenséget okozhat. Sőt a későbbi meddőség oka is lehet a vizes fürdőruha okozta gyulladás. A felfázás elkerülése végett fürdés után érdemes rögtön száraz fürdőruhára váltani mindenkinek” – fejtette ki a szülész-nőgyógyász.

Fürdőzés menstruáció alatt – szabad vagy tilos?

A menstruáció ideje alatt is strandolhatnak a hölgyek, de csak bizonyos szabályok betartásával. „A tampont használók bátran fürödhetnek, mert a tampon a hüvely felső részéből gyűjti össze a vért, alul pedig véd a felszálló fertőzésektől. Fontos azonban, hogy a felhelyezéskor és a cserénél a kezünket és a gátat szappannal tisztára mossuk” – mondta a szakember. Ügyeljünk arra is, hogy a kézbőrünkön ne legyen seb vagy fertőzés, mert ha a tamponnal fertőzést okozó baktériumokat viszünk be a hüvelybe, akkor azok ott kiváló táptalajt találnak a szaporodásra. A vízből kijövet azonnal távolítsuk el a nedves tampont, zuhanyozzunk, és töröljük szárazra a testünket, majd vegyünk fel száraz fürdőruhát.

”Akinek pedig hosszabb, hét-nyolc napos a menzesze, a ciklust megnyújthatja progeszteron tartalmú tablettákkal. Ennek idejét, alkalmazási módját előzetesen meg kell beszélnünk a nőgyógyászunkkal, aki a megfelelő szert receptre felírhatja, és a szedést beállítja. A menstruáció mennyiségét pedig csökkenthetjük vérzéscsillapító és méhösszehúzódást fokozó gyógynövényekből készült teákkal, például palástfűvel, pásztortáskával és apróbojtorjánnal” – ismertette a szakorvos.

Meddőséget okozhat a hideg vizes ruha?

A hideg vizes ruhában való napozás a családalapításban is megakadályozhat minket: ha testünkön hagyjuk megszáradni a fürdőruhát, az 4-5 órán át is eltarthat és nagyon veszélyes. Ezzel szemben, ha kiterítjük valahová a ruhát, akkor csak 20 perc a száradási idő. „Akár meddőség is lehet a rossz döntések vége: kihűl a has, és a baktériumok, amelyek a szervezetben vannak összezárhatják a petevezetőkben a lemezeket, amely meddőséghez vezethet. A spermiumok pedig nem jutnak ki az ondóvezetékből, mert az elzáródik.”

Ha a felsorolt szabályokat mindenki (gyerekek, felnőttek, idősek, férfiak és nők) egyaránt betartják, akkor kicsi a megfertőződés esélye. A szakember szerint azonban nyáron az emberek nem csak a fertőzésveszélyt, hanem a hőség és a napsugárzás elleni védelmet sem veszik kellően komolyan. Sokan leégnek vagy napszúrást kapnak, ezért azt is ajánlott megjegyezni, hogy ha strandolni indulunk, akkor a naptejet és a kalapot se felejtsük otthon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)