A dezodorok ezért veszélyesek

Az eddig ismert dezodorok vagy elnyomják a testszagot, vagy megölik az érte felelős baktériumokat – sok más, amúgy hasznos mikroorganizmussal egyetemben.

Minden embernek van természetes testszaga, de senki sem szereti érezni (a sajátját sem, nemhogy másét), ezért igyekszünk mindent megtenni, hogy elfedjük. Legerősebben a hónaljban termelődő izzadtság érződik, azt azonban kevesen tudják, hogy magának az izzadtságnak egyáltalán nincs szaga, arról a testünkön megtelepedő baktériumok tehetnek. Kutatók most ezeknek a baktériumoknak a működését befolyásolnák úgy, hogy a későbbiekben sokkal hatékonyabb dezodorokat fejlesszenek ki.

Testszagok, melyek betegséget jelezhetnek Egy kimerítő edzés vagy egy nagy adag fokhagymás kenyér után testünk nem éppen kellemes szagokat képes produkálni, de ez teljesen normális. Ugyanakkor léteznek a testszagnak olyan fajtái, amelyekre érdemes odafigyelni, mert akár valamilyen betegség jelenlétére is utalhatnak a szervezetben. Kattintson!

Miért lesz testszagunk, ha leizzadunk?

A verejtékezés célja a test lehűtése a nagy melegben vagy tartós intenzív testmozgás esetén. Erről a verejtékmirigyek gondoskodnak, amelyből kétfajta létezik: az ekkrin és az apokrin. Az ekkrinmirigyek mindenütt jelen vannak, és jellemzően verejtékeket választanak ki, amelyek leginkább vízből állnak. Viszont az apokrinmirigyek csak a test bizonyos területein helyezkednek el - például a hónaljban -, és teljesen más feladatot látnak el. Hűtés helyett fehérjéket és lipideket bocsátanak ki, amelyekkel a hónaljban lévő baktériumok is táplálkoznak. Ezek a baktériumok bocsájtják ki a kesernyés szagot, amelyet általánosan testszagként azonosítunk.

A kellemetlen testszagot többféle készítménnyel is elnyomhatjuk
A kellemetlen testszagot többféle készítménnyel is elnyomhatjuk. Fotó: Getty IMages

A boltok polcain lévő dezodorok kétféle módon hatnak: vagy olyan erős szagpermetet bocsájthatunk velük az érintett területre, amely elnyomja a testszagot, vagy pedig olyan antibakteriális szert, amely megöli az ott lévő baktériumokat. Vannak úgynevezett izzadásgátlók is, amelyek nagyrészt alumínium-kloridot tartalmaznak, és a bőr pórusait ideiglenesen elzárva csökkentik az izzadás mértékét.

Az antibakteriális dezodorokkal ugyanakkor az a legnagyobb gond, hogy rengeteg baktériumot kiirtanak az érintett területen, holott a rossz szagokért csak néhány baktériumtörzs felelős. Ilyenek például a Staphylococcus hominis baktériumai, amelyek bizonyos fehérjék segítségével kutatják fel és emésztik meg a verejtékezéskor felszabadult, szagtalan vegyületeket, és alakítják azokat szagossá. A kutatók most ezeknek a fehérjéknek a vizsgálatával alakítanának ki olyan készítményeket, amelyek hatékonyabban vennék fel a harcot a testszagok ellen.

Forrás: BBC Health

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: