Koronavírus: ezért lehet kockázatos a szakállviselés

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a férfiaknak - különösen az egészségügyben dolgozóknak - érdemes átgondolniuk az arcszőrzetviselést a koronavírus-járvány idején. A túl hosszú szakáll ugyanis fokozhatja a megfertőződést kockázatát.

A koronavírus -fertőzés elleni védekezés egyik alappillére a maszkviselés , kutatások szerint egy egyszerű sebészi maszk is akár 85 százalékos hatékonysággal képes meggátolni a vírusrészecskék belélegzését - feltéve, hogy megfelelően viseljük. És ez az a pont, amelyre az arcszőrzetet viselő férfiaknak különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük, a hosszú szakáll ugyanis megnehezíti, hogy a maszk megfelelően illeszkedjen az arcukra. A CNN hírportálnak nyilatkozó dermatológiai klinikai docens, dr. Mona Gohara is felhívta a figyelmet arra, hogy az arcszőrzet vastagsága és hossza csökkentheti a maszkok hatékonyságát amiatt, hogy több helyet hagy a maszk anyaga és az arcbőr között, így a vírusrészecskék könnyebben utat találnak a szervezetbe.

koronavírus COVID-19 szakáll maszk arcmaszk szájmaszk
A hosszú szakáll akadályozhatja a helyes maszkviselést. Fotó: Getty Images

Önmagában az arcszőr megléte úgy tűnik, hogy nem emeli meg a koronavírus-fertőzés rizikóját, az eddig készült tanulmányok nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a bajuszt vagy szakállat viselő férfiak gyakrabban fertőződnének meg, mint azok, akik mindennap borotválkoznak. Vagyis az arcszőrzet csak a helyes maszkviselés hátráltatásából adódóan segítheti elő a megfertőződést.

Így kellene viselni a maszkot helyesen - részletek !

Ez főként az olyan szakmákban jelenthet problémát, amelyekben különösen fontos, hogy a védőfelszerelés a lehető legjobban illeszkedjen a férfiak arcára - mint például a COVID-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet esetében. Ahogy dr. Gohara is kiemelte, náluk különösen fontos, hogy az FFP2-es orvosi maszkok a bőrre, és ne az arcszőrzetre simuljanak. A Hamburgi Egyetem kutatója, Robinson Peric arra figyelmeztetett, hogy akár egy 0,2 milliméteres rés következtében is a belélegzett levegő 2-8 százaléka szűretlenül, a maszkot megkerülve juthat be a szervezetbe, ami potenciálisan növeli a megfertőződés esélyét.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) egy infografikát is közzétett arról, hogy milyen típusú arcszőrzet viselését nem javasolják az egészségügyben dolgozó férfiaknak. Ebből kiderül, hogy például a bajusz önmagában a legtöbbször nem akadályozza a megfelelő maszkviselést, ahogy a rövidebb kecskeszakáll is megengedett. "Ha a maszk teljesen eltakarja az arcszőrzetet, akkor feltehetően nem okoz problémát. A hosszabb szakáll vagy a borosta azonban hézagot hoz létre az arcbőr és a maszk között, ha nem rögzítik elég szorosan az arcmaszkot. Ez utat biztosít a vírusos levegő belélegzésének" - nyilatkozta Qingyan Chen, a Purdue Egyetem gépészmérnök professzora. A szakértők éppen ezért azt javasolják az egészségügyben dolgozó férfiaknak, hogy a járvány idejére lehetőleg szabaduljanak meg az arcszőrzetüktől, vagy legalábbis vágassák olyan fazonúra, ami elfér az arcmaszkok alatt, és nem akadályozza azok megfelelő illeszkedését.

A gyakori szellőztetés a járvány alatt nem csak azoknak fontos, akik egy beteggel élnek egy háztartásban. Egy friss tanulmány szerint a koronavírus akár a szomszédos lakásból is eljuthat hozzánk. Erről a témáról bővebben ide kattintva olvashat korábbi cikkünkben.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: